Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Κατάκλεψαν την ΕΕ: Εταιρείες-μαϊμού έφαγαν 25 δισ. ευρώ!

Κατάκλεψαν την ΕΕ: Εταιρείες-μαϊμού έφαγαν 25 δισ. ευρώ!

Να κατακλέψουν την ΕΕ κατάφεραν δεκάδες εταιρείες-βιτρίνες από όλη την Ευρώπη.

Συνολικά έχουν εξαφανιστεί 25 δισ. ευρώ προκαλώντας σάλο στους κύκλους της ΕΕ καθώς το «δίκτυο» φέρεται να είχε σταθερή προσυνεννόηση με υπαλλήλους της ΕΕ, οι οποίοι κατείχαν καίριες θέσεις λήψης αποφάσεων, προσβάσεις και γνώση του περιβάλλοντος της Κομισιόν.

Δύο εξ αυτών είναι ανώτεροι υπάλληλοι στη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας», που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας μέσω επιχορηγήσεων.

«Μερίδιο» στην απάτη έχουν και ελληνικές εταιρείες αφού –σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας- η ελληνική «αντιπροσωπία» του δικτύου εταιρειών που εξαπατούσε συστηματικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας, έχει αποκομίσει εντός 10 ετών (2003-1012) περίπου 50 εκ. ευρώ.

Οι εταιρείες του δικτύου συνεργάζονταν μεταξύ τους και άλλες μετείχαν στα προγράμματα εργασίας ως επίσημοι δικαιούχοι, ενώ άλλες χρησιμοποιήθηκαν για τη νομιμοποίηση εσόδων προερχομένων από εγκληματική δραστηριότητα.

Με τη συστηματική κατάθεση προτάσεων από το δίκτυο, αντλούσαν ευρωπαϊκούς πόρους και στη συνέχεια με ψευδή παραστατικά, έγγραφα, δηλώσεις εξόδων, δικαιολογούσαν την ανάλωση των κονδυλίων

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι απέκρυπταν τους πραγματικούς όρους υλοποίησης των προγραμμάτων, αφού οι εταιρείες συμμετείχαν μερικώς στην εκτέλεση της εργασίας λαμβάνοντας για λογαριασμό τους μικρό ποσοστό της επιχορήγησης, την οποία στη συνέχεια επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό της, εν αγνοία της ΕΕ και τα χρήματα κατέληγαν στους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου