Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Γεώργιος Τσιώνης : Αναπτυξιακή Στρατηγική για την Αλμωπία


Ο Δήμος Αλμωπίας διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Δυστυχώς όμως, δεν έχει αναδείξει τα πλεονεκτήματά του και δεν έχει εκμεταλλευτεί πλήρως την προίκα που του έδωσαν οι ανακατατάξεις του «Καλλικράτη» ώστε να αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Σημαντικό ρόλο κατέχει η μεγάλη γεωγραφική του εξάπλωση, η υπεροπλία των ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων όπως και η τουριστική και αγροτική παραγωγή. Θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχοντας την απαραίτητη γνώση, την εμπειρία σε τοπικά θέματα αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα, έχοντας μεράκι και πάθος μπορούν
να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Υπάρχει όμως κάποιο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για τον τόπο μας; Ξεχωρίζουν τα πλεονεκτήματά του, υποστηρίζονται και ενισχύονται με τον κατάλληλο τρόπο; Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, προβάλλοντας συνεχώς τα προβλήματα και τις δυσκολίες χωρίς να δίνεται έγκαιρα μια λύση. Δαπανώνται χρήματα για να καλυφθούν μαύρες τρύπες, χωρίς να γίνεται στην πραγματικότητα απορρόφηση κονδυλίων με βάση τις ανάγκες του τόπου και τις απαραίτητες δράσεις.
Μια αναπτυξιακή στρατηγική απαιτεί σωστό σχεδιασμό, διαφάνεια, αποφασιστικότητα, που θα πρέπει να έχει ως στόχο την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Ο συνδυασμός των διαθέσιμων πόρων έχει τον πρώτο λόγο σε μία ορθολογικά σχεδιασμένη αναπτυξιακή στρατηγική.
Είναι αναγκαίος ο συνδυασμός στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και η μόχλευση από τρεις πηγές χρηματοδότησης: Συγχρηματοδοτούμενους πόρους, πόρους του δήμου ή άλλου δημόσιου φορέα και τέλος ιδιωτικούς πόρους. Η συγκεκριμένη προσέγγιση επιτρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα, τα οποία θα αλλάξουν το επίπεδο ζωής του τόπου μας και θα αναβαθμίσουν την κοινωνία μας.
Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην Αλμωπία μας μέχρι τώρα. Έφτασε η ώρα να αποκτήσουμε ότι μας έχει στερηθεί κατά καιρούς από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές. Ο Δήμος μας χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο ανάπτυξης, έχοντας πάντα στο πλευρό του τους πολίτες και όχι απέναντί του. Η ορθή κατανομή ρόλων σε στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά ο συντονισμός των πρόθυμων συμπολιτών μας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πελατειακό σύστημα και οι σχέσεις συμφερόντων πρέπει να μείνουν έξω από τον Δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου