Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Πάνος Ζαρογουλίδης :Tο κάπνισμα ενοχοποιείται για 27.000 θανάτους ετησίως

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.«Tο κάπνισμα ενοχοποιείται για 27.000 θανάτους ετησίως, αποτελεί την κυριότερη αιτία (>20%) απώλειας σταθμισμένων (ως προς την ανικανότητα) ετών ζωής, ευθύνεται για 199.000 νοσοκομειακές εισαγωγές (10.7% της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης) και προκαλεί συνολικό κόστος 1.5% του ΑΕΠ, συγκροτεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγειονομικής πολιτικής» (Kyriopoulos Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας )
Το κάπνισμα είναι επιδημία και αποτελεί τον πρώτο παράγοντα θανάτων, συνοδών ασθενειών και φτωχοποίησης παγκοσμίως. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί τον πιο σοβαρό παράγοντα κινδύνου μεταξύ των μην μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να αποτραπούν, αφού συνδέεται με 6 από τις 8 πρώτες αιτίες θανάτου στον πλανήτη. 
Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 6.000.000 θανάτους ετησίως, πάνω από 5.000.000 καπνιστές και 600.000 περίπου από παθητική έκθεση στον καπνό. (second-hand smokers).

Η προαγωγή της διακοπής καπνίσματος μέσα από κεντρικά συντονισμένες προσπάθειες από το κράτος θα αυξήσει γεωμετρικά τους δείκτες αποτελεσματικότητας με άμεσο αντίκτυπο στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας της χώρας.
Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο προφυλάσσοντας από τις βλαβερές συνέπειες της καπνιστικής συνήθειας τόσο τους καπνιστές όσο και τους υπόλοιπους που εκτίθενται στην παθητική έκθεση

3 σχόλια: