Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Γιώργος Καρασμάνης: «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ Η ΚΗΡΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» · Για να περιληφθεί στην υπουργική απόφαση αναστολής πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών λόγω της θεομηνίας – τυφώνα της 10ης Ιουλίου

Από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ο Γιώργος Καρασμάνης είναι σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, όσο και με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με την απόφαση του πρώτου που αναστέλλει μέχρι 10 Ιανουαρίου 2020 την πληρωμή βεβαιωμένων
οφειλών (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) φυσικών και νομικών προσώπων, η οποία δεν καλύπτει την Πέλλα.
Και οι δύο, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν απολύτως θετικοί: Ο μεν ΓΓΠΠ να κηρύξει ολόκληρο το Νομό μας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, ο δε Υφυπουργός στη συνέχεια, να τον συμπεριλάβει στην απόφασή του για αναστολή πληρωμής των οφειλών.  
Η επίκληση - ¨επιχείρημα¨ που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα, ότι ¨ο Νομός μας βρίσκεται σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από το 2017 (με παράταση) μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2020 δεν είναι επαρκής, διότι κείνη η απόφαση δεν καλύπτει το σύνολο του Νομού και εξαιρεί ένα σημαντικό αριθμό χωριών που, όμως, έχουν πληγεί από τη τελευταία θεομηνία – τυφώνα της 10ηςΙουλίου. Την ίδια δηλαδή ημερομηνία που επικαλέστηκαν και η Χαλκιδική και η Ημαθία για τις καταστροφές που υπέστησαν, και για τις οποίες περιελήφθησαν στην απόφαση αναστολής της πληρωμής των οφειλών. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι, ενώ και η Ημαθία ήταν στο ίδιο ¨καθεστώς¨ Έκτακτης Ανάγκης με την Πέλλα (2017-2020 με παράταση), χρειάστηκε να υποβάλλει νέο αίτημα ένταξης κήρυξης σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου και για ολόκληρο το Νομό!
   Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο Γιώργος Καρασμάνης είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Δημάρχους, και τους ζήτησε να στείλουν στην Αντιπεριφέρεια έγγραφο αίτημα για ένταξη του κάθε Δήμου ξεχωριστά σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω της θεομηνίας – τυφώνα της 10ης Ιουλίου και των τεράστιων ζημιών που υπέστησαν, τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και οι δημόσιες υποδομές. Σήμερα δε, ο πρώην Υπουργός μίλησε με την Αντιπεριφερειάρχη, επίσης ιδιαίτερα θετική σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου να στείλει στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα έγγραφο συνοδευόμενο: α) από τα προαναφερθέντα έγγραφα όλων των Δήμων και β) σχετικό έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας.  Εν συνεχεία, ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να προωθήσει στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα για κήρυξη Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης.
Μόνον με αυτήν τη διαδικασία, μπορούν να συμπεριληφθούν στην υπουργική απόφαση για αναστολή μέχρι 10/1/2020, πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών όλες οι πληγείσες περιοχές του Νομού μας  από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου.
·        Και μια αναγκαία διευκρίνιση ειδικά για τους πληγέντες αγρότες:  Η απόφαση για κήρυξη Έκτακτης Ανάγκης και αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ οφειλών, δεν επηρεάζει σε τίποτα απολύτως τις διαδικασίες εκτιμήσεων/αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ! Είναι δύο ¨πράγματα¨ εντελώς ανεξάρτητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου