Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Διονύσης Σταμενίτης: «Χρειαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Πολιτιστικού πλούτου της Πέλλας»

Προτάσεις από το Βουλευτή για παρεμβάσεις σε 4 σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Πέλλας.
Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη πραγματοποίησε την Πέμπτη (02.07.2020) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων – αιτημάτων σχετικών με έργα στον τομέα
του πολιτισμού στο Νομό Πέλλας.
Στα πλαίσια της προγραμματισμένης συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους Αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και της Έδεσσας , τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών καθώς και το Κάστρο της Χρυσής Δήμου Αλμωπίας.
Αναλυτικά κ. Σταμενίτης ζήτησε την εξέταση των παρακάτω ζητημάτων:
1. Τη χρηματοδότηση των τευχών δημοπράτησης για την εγκεκριμένη μελέτη που αφορά το έργο συντήρησης και αποκατάστασης της Μητρόπολης Γιαννιτσών (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και τη χρηματοδότηση του έργου.
2. Την αύξηση της χρηματοδότησης για το έργο συντήρησης και ανάδειξης του Ανακτόρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας.
3. Την επαναφορά της ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου (Λόγγος) της Έδεσσας στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Πολιτισμού.
4. Τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου της Χρυσής Πέλλας, που χρονολογείται από το 10ο – 12ο αιώνα.
Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη τόνισε ότι πρόκειται πράγματι για σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του Πολιτιστικού πλούτου του Νομού Πέλλας. Ειδικότερα το έργο ανάδειξης του Ανακτόρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας ενώ υπογράμμισε και την αξία του Αρχαιολογικού χώρου της Έδεσσας, ο οποίος πράγματι πρέπει να μπει και πάλι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Παράλληλα, αναγνώρισε και τη μεγάλη σημασία του έργου της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών που χρονολογείται στο 1858 και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης με ειδική κρατική προστασία, καθώς πρόκειται για αξιόλογη τρίκλιτη βασιλική, όπως επίσης και τη μεγάλη αξία του Κάστρου της Χρυσής Αλμωπίας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος και το Μουσείο στην Πέλλα, σε συνδυασμό με τον Αρχαιολογικό Λόγγο της Έδεσσας και όλα τα Βυζαντινά Μνημεία χρειάζονται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ώστε να μπορέσει αυτή η
πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί. Στα πλαίσια αυτά ο Βουλευτής ανανέωσε το ραντεβού του με την Υπουργό προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία εξέλιξης των παραπάνω αιτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου