Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Νέα Μέτρα για τη χρήση της μάσκας : Τι ισχύει για εκκλησίες και πανηγύρια

Κορονοϊός. Επίσημες οδηγίες για την χρήση της μάσκας
Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν περισσότεροι χώροι όπου απαιτείται μάσκα τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το κοινό.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως από σήμερα, Τετάρτη, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στα εξής μέρη

:

καταστήματα λιανικής
γραφεία και υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες)
ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα
δημοτικά καταστήματα
καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ),
κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

ΜΜΜ
ταξί για επιβάτες και οδηγούς
σούπερ μάρκετ,
ασανσέρ,
καταστήματα εστίασης (για εργαζόμενους)

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του μέτρου συνοδεύεται στο εξής με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Εκτός λίστας είναι προς το παρόν οι εκκλησίες, κάτι που δεν αποκλείεται, όμως, να αλλάξει εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, υπάρχει μία ανησυχία, με τον Νίκο Χαρδαλιά να υπογραμμίζει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο, αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Τι θα γίνει με τα πανηγύρια

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά επιτέλους ας καταλάβουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για τα πανηγύρια θα ληφθούν στο τέλους του μήνα, αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου και είπα και την προηγούμενη φορά ότι προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τα αναστείλουμε, να απομακρυνθούμε λίγο από τα πανηγύρια, στα οποία όλοι θα θέλαμε να συμμετέχουμε, σε όλους μας δημιουργούν αναμνήσεις, όμως είναι η ώρα που ο καθένας μας πρέπει να κάνει μικρές ή μεγάλες θυσίες. Και δεν είναι μόνο τα πανηγύρια να μην γίνουν, είναι και να αποφύγει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει σε ανάλογες συναθροίσεις ή άσκοπες συνωστισμού,. Άρα είναι θέμα και συλλογικής και ατομικής ευθύνης», κατέληξε.

«Ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party»

Την αναγκαιότητα να αποτραπούν οι δημόσιες μαζικές συναθροίσεις για να έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, έχει τονίσει από την πλευρά του ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας πως πρέπει να απαγορευτούν οι εκδηλώσεις, όπως αθλητικοί αγώνες, πανηγύρια και beach party.

«Είμαστε ευτυχείς για τον τουρισμό. Έχουμε χαμηλούς αριθμούς ως τον προσδοκώμενο αριθμό κρουσμάτων» ανέφερε μιλώντας στο «Θέμα 104.6» και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την έξαρση στη χώρα μας για τα κρούσματα στην κοινότητα».

Πρόσθεσε επίσης πως: «έχουμε αρκετά κρούσματα που για κάποιο λόγο είχανε κάποια επαφή με άτομα που ήρθαν από την Αλβανία».

Βασικότερο όλων είναι η ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου