Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων





Συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει στις 28 και 29 Οκτωβρίου, ανήμερα των εθνικών επετείων των δυο χωρών, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του

ΝΑΤΟ, για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία συμφώνησαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες ασκήσεις με πυρά που είχαν οι δύο στόλοι στο Αιγαίο, ελέω 28ης Οκτωβρίου και 29ης (Εθνική επέτειος ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας από τον σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ).

Όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας στην σημερινή τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχαν από Ελλάδα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και από Τουρκίας ο Χουλουσί Ακάρ, συζητήθηκε το θέμα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σχολιάζοντας την σχετική συμφωνία επαίνεσε Αθήνα και Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Οι τουρκικές ασκήσεις που ακυρώνονται αφορούν ναυτικά γυμνάσια, τα οποία θα ξεκινούσαν 26 Οκτωβρίου και θα είχαν διάρκεια μέχρι 28. Το Oruc Reis εξακολουθεί να πλέει όμως άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πάντως πως εκείνοι συνέβαλαν στο να παρθεί αυτή η απόφαση, στο πλαίσιο καλής… γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου