Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020

Τρόπος λειτουργίας επιχειρήσεων κατά την εορταστική περίοδο

Χριστούγεννα με… μέτρο

 

Σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα, εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Όπως επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στόχος είναι η λειτουργία των επιχειρήσεων τα Χριστούγεννα, καθώς τουλάχιστον το 50% του τζίρου των

επιχειρήσεων πραγματοποιείται το διάστημα των γιορτών.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας των επιχειρήσεων με ιδιαίτερα όμως αυστηρά μέτρα αναφορικά με τα άτομα τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται εντός των εσωτερικών χωρών των επιχειρήσεων και τις αναγκαίες αποστάσεις που θα πρέπει να υπάρχουν.

Ο οδικός άξονας που θα ακολουθηθεί θα προβλέπει άνοιγμα των επιχειρήσεων κατά κύματα και ανά εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες και συγκεντρώνουν μικρό αριθμό καταναλωτών και άρα εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα συγχρωτισμού.

Ενδεχομένως να ανοίξουν πρώτα κάποιοι κλάδοι του λιανικού εμπορίου άμεσης ανάγκης για τους καταναλωτές και στη συνέχεια, με διάστημα λίγων ημέρων, να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερδίας «Τα Νέα», εφόσον η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών γίνει ομαλά θα ακολουθήσει ο κλάδος της εστίασης και των καφέ.

Για τις επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα για τη χρήση των εσωτερικών χωρών, αλλά και το ωράριο λειτουργίας, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι εξωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων, που μπορούν να αξιοποιηθούν, με στόχο να υπάρχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των πελατών των καταστημάτων.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτόν και για να έχει προετοιμαστεί εγκαίρως η αγορά, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έγκριση για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους.

Η επιδότηση αγοράς εξωτερικής θερμάστρας κατά 50% για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και των καφέ θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Σε επόμενη φάση και πάλι με αυστηρά μέτρα θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και τα κλειστά εμπορικά κέντρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου