Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

Ένας από τους κεντρικούς δρόμους της έδρας του Δήμου μας, της Σκύδρας, που μάλιστα περνάει μπροστά από το Δημαρχείο, έχει ονομαστεί τιμητικά και είναι αφιερωμένος στην Εθνική μας Αντίσταση.

Το ηρωικό γεγονός της μάχης του Γοργοποτάμου στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού

της Εθνικής μας Αντίστασης.

Το ηρωικό αυτό γεγονός στο Γοργοπόταμο ήταν, ανάμεσα σε πολλά, φωτεινό σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού στη διάρκεια της κατοχικής περιόδου 1941-44. Είχε δε πολλαπλή σημασία και συμβολή στην εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας, διότι: επέφερε ένα καθοριστικό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τα επεκτατικά σχέδια του Άξονα προς τη νότια Ελλάδα, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναπτέρωσε το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων, ενδυνάμωσε το συμμαχικό μέτωπο ενάντια στο ναζισμό – φασισμό κι απέδειξε ότι οι κατακτητές δεν είναι άτρωτοι.

Η Εθνική Αντίσταση, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας και των απελευθερωτικών αγώνων του λαού μας. Σημαίνει ομοψυχία, πίστη, θυσία στα οικουμενικά ιδεώδη και στις πανανθρώπινες αξίες κι αρχές, σημαίνει ενωτικός αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη κι αλληλεγγύη.

Τις διαχρονικές αυτές αξίες κι αρχές καλούμαστε και σήμερα να υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απέναντι σ΄όσους επιδιώκουν να φέρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας, σ΄όσους παραμονεύουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις για ν΄αποκομίσουν οφέλη, απέναντι σ΄όσους επιχειρούν να διασπάσουν το έθνος και το λαό μας και γενικότερα απέναντι στην αλλοίωση, στη φαλκίδευση της συλλογικότητας και του πατριωτισμού, απέναντι στην ισοπέδωση, στην ασέβεια, στη δημαγωγία, στην εξαθλίωση και στη δουλικότητα.

Θα χρειαστεί στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μ΄ ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ν΄ αντιτάξουμε ενωμένοι τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, του λαού,

του έθνους μας και να εργαστούμε για την ενδυνάμωση της κοινωνικής ειρήνης κι ομαλότητας, της προόδου, της δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών και της ισότητας των φύλων με αφορμή και τη σημερινή διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Οι αγώνες της Εθνικής μας Αντίστασης μας γεμίζουν υπερηφάνεια, όπως όλοι οι αγώνες του έθνους μας. Χάρη στους διαχρονικούς αγώνες και στις θυσίες όσων δεν δείλιασαν, δεν συμβιβάστηκαν, δεν υπέκυψαν, δεν απαρνήθηκαν τα ιερά και τα όσια, δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν πρόδωσαν, δεν εξαργυρώθηκαν ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και ν΄αδιαφορούμε γιατί σε κάθε βήμα ελλοχεύουν κίνδυνοι κι αλλότρια συμφέροντα. Ταυτόχρονα, οι διαχρονικοί αγώνες και οι προγονικές θυσίες μας δημιουργούν ευθύνες και υποχρεώσεις. Ευθύνες και οι υποχρεώσεις να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Ευθύνες και υποχρεώσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, απέναντι στις τωρινές και στις νέες γενιές.

Γι΄αυτό απαιτείται πατριωτική επαγρύπνηση και κινητοποίηση, ομοψυχία, συνεργασία, συλλογικότητα κι αλληλεγγύη.

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δήμαρχος Σκύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου