Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Συνάντηση της Δημάρχου Σκύδρας με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας


Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου συναντήθηκε στο γραφείο της, στο Δημαρχείο, με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Συμμετείχαν, επίσης, η Αντιδήμαρχος Σκύδρας Μαρία Γιακαμόζη, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νικόλαος Χατζηιωαννίδης κι ο συνεργάτης του Γενικού Διευθυντή, Λεωνίδας Φιλίππου.

Σκοπός κι αντικείμενο της συνάντησης και της σύσκεψης που ακολούθησε ήταν η εξέταση και η διερεύνηση της δυνατότητας και των συνθηκών για την ίδρυση και τη λειτουργία καταστήματος της εν λόγω τράπεζας στη Σκύδρα, ως αντιστάθμισμα κατά κάποιο τρόπο του κλεισίματος και της αποχώρησης άλλων τραπεζών.

Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων στη Σκύδρα και γενικότερα σε πολλές περιοχές της χώρας, σ΄εφαρμογή των όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργούν στους πολίτες αισθήματα ανησυχίας κι αβεβαιότητας. Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί «απρόσωπα» και μνημονιακά, ενώ παλαιότερα η ίδρυση και η λειτουργία τραπεζικών καταστημάτων δημιουργούσε διαφορετικό κλίμα προσφέροντας και πολλές θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί ένας τρόπος ανοίγματος του τραπεζικού συστήματος και της εικόνας του προς την κοινωνία, όχι μόνον μιντιακός και τεχνολογικός, διότι κοινωνία είναι οι άνθρωποι κι όχι τα μέσα.

Για να καλύψει η ελληνική κοινωνία το χαμένο έδαφος που είναι κυρίως αποτέλεσμα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι θεσμικοί συντελεστές, όπως είναι και οι τράπεζες που έχουν κι αυτές τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν αντίστροφα διατηρώντας τα βιώσιμα καταστήματα προκειμένου να στηρίξουν την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την αποκέντρωση, την περιφέρεια και την ύπαιθρο που είναι πυλώνες ανάσας και στήριξης της κοινωνίας. Είναι οξύμωρο οι τράπεζες να μιλούν για κοινωνική υπευθυνότητα, για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι από την άλλη ν΄αφήνουν πίσω τους τόσα πολλά κλειστά καταστήματα κι απογοητευμένους και

δυσαρεστημένους πελάτες προκειμένου να πετύχουν στόχους στο όνομα της όποιας οικονομικής αποδοτικότητας, έστω κι αν προβάλλουν το επιχείρημα ότι «οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα».

Βεβαίως και κανείς δεν μπορεί ν΄αμβισβητήσει την τεχνολογική εξέλιξη, ωστόσο η κοινωνία μας έχει ακόμη ανάγκη από υπηρεσίες που απαιτούν και τις συναλλαγές διά της φυσικής παρουσίας.

Απέναντι σ΄αυτήν την κατάσταση η Δημοτική Αρχή δεν έμεινε θεατής των εξελίξεων αλλά κινήθηκε άμεσα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης η Δήμαρχος Σκύδρας περιέγραψε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου δίνοντας έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα:

· με την πλούσια, ποιοτική και ποικίλη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή με κορυφαία τη ροδακινοπαραγωγή,

· με τη λειτουργία και τη δραστηριοποίηση των δυναμικότερων και περισσότερων μεταποιητικών και συναφών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων,

· την ύπαρξη ικανού ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού,

· τη λειτουργία του Τελωνείου και του Χημείου του κράτους,

· την αξιόλογη και πολυδύναμη τοπική αγορά, κ.α.

Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος της Σκύδρας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως γεωγραφικός και συγκοινωνιακός κόμβος της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας. Η Δήμαρχος αναφέρθηκε, ακόμη, στα έργα, στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Σκύδρας που στοχεύουν και πετυχαίνουν την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, τη συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο μας και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, τη στήριξη της νεολαίας, της παιδείας και του πολιτισμού – αθλητισμού και την προσέλκυση επισκεπτών, Όμως, δυστυχώς, αρκετές απ΄αυτές τις πρωτοβουλίες δεν πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω κορωνοϊού. Όλα τα παραπάνω κι όχι μόνον, αποτελούν ισχυρά αναπτυξιακά δεδομένα με βάσιμες προοπτικές και δίνουν τεράστια προστιθέμενη αξία στη Σκύδρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τη Δήμαρχο και τους συνεργάτες της για την πρόσκληση και την ενημέρωση και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή και βαρύτητα. Τόνισε ότι για την ίδρυση τραπεζικού καταστήματος θα πρέπει να υπάρχουν και να τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι η εκδήλωση του πραγματικού ενδιαφέροντος και της συμμετοχής - συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με την τράπεζα, π.χ. με το άνοιγμα λογαριασμών. Με δεδομένο το αρχικό ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου Σκύδρας και την ανταπόκριση των πολιτών η τράπεζα θα συντάξει, με βάση τα στοιχεία που θα αξιολογήσει, ένα επιχειρηματικό σχέδιο και θα υποβάλλει με τη σειρά της αντίστοιχο αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για την ίδρυση καταστήματος στη Σκύδρα.

Η Δήμαρχος Σκύδρας ζήτησε τη συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας για να προχωρήσει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα

συμβάλλει για τη συγκέντρωση και για την παροχή στοιχείων που θα τεκμηριώνουν το αίτημα για την ίδρυση καταστήματος της τράπεζας στη Σκύδρα.

Τέλος, η Δήμαρχος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους και με αφορμή τη συνάντηση αυτή δήλωσε και ξεκαθάρισε ως γενικότερη αρχή ότι ο Δήμος Σκύδρας, οι πολίτες της Σκύδρας, η κοινωνία της Σκύδρας στηρίζει όσους την στηρίζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου