Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Αναστολή του επιπλέον 25% στους δασμούς του βιομηχανικού ροδάκινου προς τις ΗΠΑ - Κοινό Δελτίο Τύπου Λάκη Βασιλειάδη & Τάσου Μπαρτζώκα

 Σύμφωνα με ανακοίνωση (21/1048) της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής UrsulavonderLeyen ήρθαν σε συμφωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερική JoeBiden για προσωρινή τετράμηνη αναστολή των δασμών που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναφορικά με τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την εταιρεία Airbus.

Στους εν λόγω δασμούς συμπεριλαμβάνονταν οι επιπλέον δασμοί 25% στο βιομηχανικό ροδάκινο. Οι Βουλευτές Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης και Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας είχαν καταθέσει σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτηση (1077/2019), στην οποία τόνιζαν τις επιπτώσεις της επιβολή αυτής για τις οι Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίες εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου όγκου εξαγωγών, το οποίο υπολογίζεται σε 40.000 τόνους, αξίας περίπου 50εκατ. δολαρίων.

Οι δύο Βουλευτές χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως θετική εξέλιξη για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή και ιδιαίτερα για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές της Πέλλας και της Ημαθίας, ενώ αναφέρουν πως η συμβολική αυτή απόφαση σηματοδοτεί την προσπάθεια για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, από την οποία ο πρωτογενής τομέας της χώρας μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί.

 

Δείτε την Ερώτηση στο σύνδεσμοhttps://bit.ly/38n0IS1

 

Δείτε την Ανακοίνωση(στα αγγλικά) της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνδεσμοhttps://bit.ly/3kZsDwl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου