Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Τα θέματα της Βεγορίτιδας έθιξε στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης

Τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Βεγορίτιδας συζήτησε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά και τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού κ. Ταγαρά σε τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης έθεσε και στους δύο Υφυπουργούς το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή και αφορά στην αδυναμία υλοποίησης  αποθηκευτικών χώρων, μεταποιητικών μονάδων χαμηλής όχλησης, επαγγελματικών χώρων ψύξης αγροτικών προϊόντων κ.α.. Δεδομένου ότι από τις παραπάνω δραστηριότητες δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, ο Βουλευτής ζήτησε, κατά τη διαδικασία σύνταξης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης για τις περιοχές natura (όπως προβλέπεται από το ν. 4685/2020 ΦΕΚ Α' 92/07-05-2020 ), να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή της Βεγορίτιδας. Σύμφωνα με το νόμο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα υλοποιηθεί η ζωνοποίηση των περιοχών natura με την έκδοση των περιβαλλοντικών μελετών όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κάθε ζώνη και έτσι θα λύνονται όλα τα παρόμοια προβλήματα που συναντώνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 

Όπως επισήμανε ο Βουλευτής, η υπέρβαση των εμποδίων που εμφανίζονται σήμερα στη Βεγορίτιδα θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, σε συνδυασμό πάντοτε με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, σε συνέχεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άρνισσας κ. Παπαγιαννίδη, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας έθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα (συνάντηση στις 25.02.2021) το ζήτημα της χρηματοδότησης για την εκτέλεση εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης Βεγορίτιδας με στόχο να αποφευχθούν τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, όπως η εκδήλωση πυρκαγιών που έχουν ως αποτέλεσμα την καύση εκτάσεων και την πρόκληση σοβαρών καταστροφών στο σύνολο της oρνιθοπανίδας και του οικοσυστήματος της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου