Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Το Φράγμα Αλμωπαίου, οι εξελίξεις μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και η δρομολογημένη πλέον κατασκευή του, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του Γιώργου Καρασμάνη την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου το απόγευμα με τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαγιαννίδη με τον οποίο άλλωστε βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία.

Η πρώτη εκτίμηση του πρώην Υπουργού ήταν ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Παπαγιαννίδης με τη γνώση και την εμπειρία του κατάφερε να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του μεγάλου έργου:

Ήδη, σε μια από τις μεγαλύτερες και πλέον αξιόπιστες διεθνείς οικονομοτεχνικές εταιρίες, έχει ανατεθεί η σύνταξη του φακέλου που θα κατατεθεί εντός 20ημέρου στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ ώστε, στη συνέχεια, να εγκριθεί από την διϋπουργική επιτροπή και να ξεκινήσει τάχιστα η δημοπράτηση του έργου.

Επίσης, έχει ανατεθεί η προμελέτη για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου – σημαντικότατο ¨κομμάτι¨ του συνολικού έργου – με χρόνο παράδοσης τις 30 ημέρες. Στη συνέχεια δε, την κύρια μελέτη θα αναλάβει ο ανάδοχος της κατασκευής του έργου.

Ο Γιώργος Καρασμάνης ενημερώθηκε από τον κ. Παπαγιαννίδη ότι το κόστος ολοκλήρωσης του Φράγματος – και του αρδευτικού δικτύου – θα ¨ξεπεράσει¨ τα 100 εκατομμύρια και ότι θα αρδεύσει συνολικά 149.429 στρέμματα, με πολλαπλά ασφαλώς οφέλη σε μια εποχή που απειλείται από έντονη λειψυδρία. Και τούτο διότι, ακόμη και σε περιοχές που δεν θα αρδευτούν άμεσα, θα εμπλουτιστεί σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας. Πέραν βέβαια του υδροβιότοπου που θα αναπτυχθεί και των χώρων αναψυχής που θα δημιουργηθούν πέριξ της λίμνης που θα προκύψει από το Φράγμα, καθώς και της τεράστιας περιβαλλοντικής συνεισφοράς του με την αντιπλημμυρική προστασία όλων των περιοχών κατά μήκος της Περιφερειακής Τάφρου 66. Έτσι, με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα του ως τόσο μεγάλου έργου, θα ¨ρίξει¨ συνολικά στην οικονομία του Τόπου γύρω στα 300 εκατομμύρια και θα δημιουργήσεις πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρώην Υπουργός, υπογράμμισε την σημασία που έχει η ταχύτητα και η απόλυτη συνέπεια στις ημερομηνίες που προβλέπονται για κάθε επί μέρους διαδικασία, δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιβλέπει με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του Φράγματος. Και ότι τον Αύγουστο του 2026 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, διαφορετικά τα κοινοτικά κονδύλια θα χαθούν!

Οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν από μόνες τους και την απάντηση σε όσα – (επιεικώς) άκριτα, ανεύθυνα και επιπόλαια – ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες περί δήθεν… ¨ψευδών¨ ανακοινώσεων Καρασμάνη για την ένταξη του Φράγματος στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για εκείνους που ¨πολέμησαν¨ για ιδιοτελείς μικροκομματικές σκοπιμότητες την πραγμάτωση αυτού του μεγάλου έργου, και σήμερα επιχειρούν να εμφανιστούν περίπου και ως… πρωτεργάτες του. Άλλωστε, τη μεγάλη ¨ψυχρολουσία¨ τη λούστηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη που με τις δηλώσεις του στο δημοσιογράφο κ. Δημητριάδη ξεσκέπασε τους συκοφάντες. Βέβαια, είχε προηγηθεί και άλλη μεγαλύτερη ψυχρολουσία όταν ο ίδιος Υπουργός, μετά την κατάθεση των στοιχείων από τον Καρασμάνη, δρομολόγησε άμεσα την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Από πλευράς μας να υπενθυμίσουμε κάποια στοιχεία, έτσι για να βοηθήσουμε όποιους είτε έχουν ασθενή – ή επιλεκτική – μνήμη, είτε έχουν πάρει ¨διαζύγιο¨ από την αλήθεια:

- 21/5/2009 με την 4369 απόφαση της τότε ηγεσία του Υπουργείου με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, χρηματοδοτήθηκε η μελέτη του έργου με προϋπολογισμό 3.400.000 ευρώ.

- 8/12/2009 και ενώ ο Διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης είχε γίνει, η νέα ηγεσία του Υπουργείου της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που είχε στο μεταξύ προκύψει – παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι το Φράγμα Αλμωπαίου το έχει ιεραρχήσει ως ¨πρώτο στη λίστα¨ και ότι οι φάκελοι θα ανοίξουν το αργότερο αρχές Απριλίου του 2010 – δεν… συγκρότησε καν την Επιτροπή! Και το ίδιο έκανε και ο επόμενος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ!

Δια του λόγου το αληθές, επισυνάπτονται η απόφαση της χρηματοδότησης και τα Πρακτικά της Βουλής.

Καλό ακόμη θα είναι, οι αερολογούντες και οι αποδεδειγμένα πλέον σκοπίμως και κακόβουλα ψευδολογούντες, να ανατρέξουν στην 1/10/2009 και σε ένα επιπλέον ντοκουμέντο που τους ξεσκεπάζει ως συκοφάντες όταν έλεγαν ότι «ο Καρασμάνης ψεύδεται, δεν έγινε καμιά προκήρυξη διαγωνισμού». Πρόκειται για επίσημο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ (επισυνάπτεται στη συνέχεια ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ) που εστάλη στις

εφημερίδες ¨Πρωινή¨, ¨Pella News¨ και ¨Λόγος της Πέλλας¨, για τη δημοσίευση προκήρυξης σύμβασης για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης κατασκευής Φράγματος Αλμωπαίου - Μια προκήρυξη που – δυστυχώς – ανακλήθηκε στις 11/8/2011, και επαναπροκηρύχθηκε στις 11/9/2011 – δηλαδή όταν θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένη η κύρια μελέτη βάσει της προηγούμενης προκήρυξης!

Αλλά και πάλι, επί σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο δεν συγκροτήθηκε η αρμόδια Επιτροπή. Κάτι που έγινε με την αλλαγή Κυβέρνησης, στις 27 Αυγούστου 2012, οπότε και η συγκροτηθείσα επιτέλους Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα την ανάθεση της μελέτης. Χαρακτηριστικό επ’ αυτού είναι το ενημερωτικό σημείωμα της αρμόδιας ΓΓ του ΥΠΑΑΤ της 9/9/2021 (που επίσης επισυνάπτεται) και αναφέρει ότι ¨ανατέθηκε η μελέτη με καθυστέρηση τριών ετών, που κόστισε στην Πέλλα ένα έργο ζωτικής σημασίας…¨

Σε όσους επιμένουν… να μη θυμούνται καλά, να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι: Επί υπουργίας Καρασμάνη εκπονήθηκαν όλες οι μελέτες και έμεινε μόνον η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Που κι’ αυτή έπρεπε να έχει μέσα στο 2015 εγκριθεί – αλλά χρειάστηκαν… τριάμισι χρόνια (!) παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού προς τους αρμόδιους. Αλλά και παρά την έκκλησή του – και προς τα τότε κυβερνητικά στελέχη – «να γίνουν όλοι μια γροθιά για το Φράγμα Αλμωπαίου», που κι’ αυτή έπεσε σε ώτα μη ακουόντων!

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι 436 εκατομμύρια που διασφαλίστηκαν επί υπουργίας Καρασμάνη για αρδευτικά έργα παρέμειναν επί τεσσεράμισι χρόνια αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες. Και στις παραμονές των εκλογών του 2019 που τα ¨θυμήθηκαν¨ αυτά τα χρήματα, υπέγραψαν απόφαση για 29 Φράγματα χωρίς να συμπεριλάβουν το Φράγμα Αλμωπαίου, και χωρίς να βγάλουν ούτε ¨κιχ¨ τα τότε κυβερνητικά στελέχη.

Και στο τέλος - τέλος, κάθε ενδιαφερόμενος ας ¨εντρυφήσει¨ στα επισυναπτόμενα ντοκουμέντα και ειδικότερα στο πρόσφατο (9/9/2021) ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να πληροφορηθεί κατά τον επισημότερο τρόπο τα πάντα γι’ αυτό το έργο πνοής για το Νομό μας: Από τις συμπληγάδες μέσα από τις οποίες πέρασε, μέχρι την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθούν τα έγγραφα που αναφέρονται:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 11/03/2010 (σελ 4862-4863) https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20100311_1.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου