Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Νέα συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια La Libertad του Περού - Για την καινοτομία στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Διεθνούς Αστικής και Περιφερειακής Συνεργασίας (IURC)

       

  Με την Περιφέρεια La Libertad του Περού συνεργάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια πρωτοβουλία του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Διεθνούς Αστικής και Περιφερειακής Συνεργασίας (IURC) 2021-2024 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

          Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος

είναι η ανάπτυξη αποκεντρωμένων διεθνών περιφερειακών και αστικών συνεργασιών στους τομείς της καινοτομίας και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε βασικές χώρες και περιοχές – εταίρους, σύμφωνα με την εξωτερική διάσταση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

          Το νέο πρόγραμμα “IURC”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κεφαλαιοποιεί τα αποτελέσματα και τα διδάγματα από την προηγούμενη φάση του Διεθνούς Προγράμματος Αστικής Συνεργασίας (IUC) (2016-2020), βελτιστοποιεί την προστιθέμενη αξία της διεθνούς συνεργασίας και προσδιορίζεται ως Παγκόσμιο Δίκτυο αναφοράς για την καινοτομία στις Περιφέρειες και στις πόλεις. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος “IURC - Περιφέρειες Βόρειας Αμερικής  και Λατινικής Αμερικής” πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 160 εκπροσώπους και ηγέτες από περισσότερες από 60 πόλεις και περιοχές, από τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και εταίρους από διεθνείς οργανισμούς και αστικά και περιφερειακά δίκτυα.

          Το “ΙURC” επέλεξε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συνεργαστεί με την Περιφέρεια La Libertad του Περού προκειμένου να αναπτύξουν δράσεις επιμόρφωσης, εκπαιδευτικών ταξιδιών, καθώς και εκδηλώσεις δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στη θεματική ενότητα της καινοτομίας. Στις 7 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των εκπροσώπων της Περιφέρειας La Libertad με τους εκπροσώπους του One Stop Liaison Office, του Μηχανισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της  συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δύο Περιφερειών εντόπισαν το κοινό τους ενδιαφέρον στην παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσω των Τεχνολογιών 4.0, στους τομείς μεταποίησης και τουρισμού και στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της καινοτομίας στις αλυσίδες αξίας, στην αγροδιατροφή και την ένδυση. Κοινό ζητούμενο αποτελεί επίσης η ψηφιακή μετάβαση και η κυκλική οικονομία που θα τις σηματοδοτήσουν ως Έξυπνες Περιφέρειες. Επόμενο βήμα της κοινής τους  δράσης αποτελεί η οριστικοποίηση των θεματικών περιοχών συνεργασίας τους και η υπογραφή του Εταιρικού Συμφώνου.

          To One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου “Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

- Μαντζανάκης Σταύρος 2313 319668

- Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667

- Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313 319790

- Γουλάπτση Μαρία 2313 319705

E-mail info@ris3rcm.eu

 

Για συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: https://www.ris3rcm.eu/

καθώς και τα social media:

FACEBOOKhttps://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia και

TWITTER: https://twitter.com/RIS3RCMakedonia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου