Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου

Σαράντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την ηρωική, αιματοβαμμένη εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1973.

Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου που κάποιοι απ΄αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους πάνω στο άνθος της νιότης τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην ενδυνάμωση του αντιδικτατορικού αγώνα και στην πτώση της εφτάχρονης τυραννίας.

Σήμερα, 17 Νοεμβρίου 2021, οι μνήμες

και τα γεγονότα εκείνης της εποχής ξαναζωντανεύουν για να μας θυμίζουν το αγωνιστικό πάθος και την αυτοθυσία των φοιτητών μας, να μας θυμίζουν τις τιμές που οφείλουμε να τους αποδίδουμε και βεβαίως την ιερή υποχρέωση που έχουμε προς την πατρίδα μας:

να διαφυλάσσουμε και να προάγουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, το Πολυτεχνείο παραμένει ένα από τα σημαντικά ορόσημα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας για ισότητα, αδελφοσύνη, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική ευημερία.

Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία και οι αγώνες του έθνους μας, μέσα σ΄αυτούς τους αγώνες και το Πολυτεχνείο, είναι ότι οι ηθικές αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη και δικαιώματα δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε αυτονόητα. Πολλές φορές χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες για τη διαφύλαξη και την προστασία τους από εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς.

Έτσι, λοιπόν, η δημοκρατία μας, ο λαός, οι πολίτες οφείλουμε και πρέπει να επαγρυπνούμε, να υπερασπιζόμαστε και να υπηρετούμε τις ανθρωπιστικές, οικουμενικές αξίες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Όταν η πολιτεία και οι θεσμοί λειτουργούν υποδειγματικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους ,τότε μόνον εκτελούν πιστά το καθήκον και τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες κι αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν και να έχουν απήχηση οι ακρότητες, η δημαγωγία, ο σφετερισμός και οι κάθε είδους «σωτήρες» κι «ευεργέτες».

Σήμερα κι απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτείται εγρήγορση, αγωνιστικότητα, ενότητα κι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των πολιτών και του έθνους μας. Αυτό είναι το νόημα. Αυτή είναι η σημασία. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου ώστε να διατηρήσουμε δυνατή κι ευημερούσα τη δημοκρατία μας, απαραβίαστη την ανεξαρτησία μας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιοσύνη για τον τόπο μας κι ένα καλύτερο μέλλον για τη νεολαία μας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου