Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα έργα ανάπλασης στο Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά !!!

 


Το σχέδιο ανάπλασης του Ματιού και συνολικά των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής αρνήθηκε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου που δώρισε περίπου 10 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει ούτε την δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει ως αιτία της καταψήφισης το γεγονός ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία ενώ παράλληλα καταγγέλλουν την μη τήρηση των κανόνων δόμησης. Παράλληλα, τέσσερα χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην εθνική μνήμη και καταδίκασε την τότε κυβέρνηση για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιχειρούν να πάρουν ρεβάνς καλώντας την ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζοντας ότι διέπραξε «τυμβωρυχία».

Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς εξήγησε ότι η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα ο κ. Σωκρατης Φάμελλος μίλησε για σκάνδαλο και πρόσθεσε «Εχθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία.

Τα τέσσερα ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε λάβει απαντήσεις είναι τα εξής:

  • Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;
  • Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;».

«Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τι αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν για ποιο λόγο δεν ψηφίζουν τα έργα ανάπλασης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «κάνει το άσπρο - μαύρο».

Συγκεκριμένα οι πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

«Η σπέκουλα έχει και τα όριά της. Η Ν.Δ. πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την υλοποίηση έργων υποδομής, την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Αντί να διαστρέφει την πραγματικότητα προκειμένου να συγκαλύψει ένα ακόμη σκάνδαλο, ας απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:

Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και όχι μια άλλη κοινωνική χρήση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη αποκατεστημένους πυρόπληκτους;

Για ποιο λόγο χρηματοδοτείται μια δασική έκταση για την οποία έγιναν δύο προκλητικές φωτογραφικές και σκανδαλώδεις τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;

Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση για κοινωνικές κατοικίες ενώ δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο που τις προβλέπει;

Φαίνεται ότι αυτοί είναι τελικώς οι λόγοι που αποκλείστηκαν από την συζήτηση στην Βουλή οι Δήμοι, οι φορείς και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι. Δεν είναι τυχαίο ‘άλλωστε ότι δυόμιση χρόνια δεν συνάντησε κανείς από την κυβέρνηση τους κατοίκους στο Μάτι.

Η κύρωση που ψηφίστηκε σήμερα προσβάλλει και την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου