Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Διονύσης Σταμενίτης: Στην τελική ευθεία οι αποζημιώσεις των προανθικών για τον παγετό του 2021

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό την επόμενη εβδομάδα και άμεσα οι πληρωμές.

Σε σημερινή μου συνάντηση μου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά τέθηκε το ζήτημα της αποζημίωσης των καλλιεργειών που επλήγησαν από τον παγετό της περυσινής άνοιξης, τα οποία όμως δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ γιατί την περίοδο εκδήλωσης του ακραίου καιρικού φαινομένου βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο.
Ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι, τηρώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποζημίωση και της εν λόγω κατηγορίας καλλιεργειών, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν άμεσα.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τους κτηνοτρόφους λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Ειδικότερα, συζητήθηκε το μέτρο της ενίσχυσης μέσω της επιστροφής στο 2% του τζίρου, για το οποίο θα διατεθούν περίπου 50 εκ. ευρώ, και θα αφορά όλο το έτος και όχι μόνο το δεύτερο εξάμηνο. Θέμα για το οποίο έχουν γίνει οι ανακοινώσεις και αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι θα υπάρχουν άμεσα ανακοινώσεις και για το θέμα της ενίσχυσης των αγροτών λόγω των αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων.

1 σχόλιο: