Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Εισηγητής στη συζήτηση της Βουλής για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα ο Δ. Σταμενίτης

Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα και πώς μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο ήταν το κεντρικό θέμα της ειδικής ημερήσιας διάταξης της σημερινής (22 Ιουνίου 2022) συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Εισηγητής από την πλευρά της

Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας καθώς επίσης και στις πολιτικές που υιοθετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να δώσει στον πρωτογενή τομέα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή τα τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα είναι η επισιτιστική κρίση, η κλιματική κρίση και η εδαφική ισορροπία, το περιεχόμενο των οποίων παρουσίασε συνοπτικά, εστιάζοντας στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που συμβάλλουν είτε άμεσα είτε έμμεσα στην αντιμετώπιση τους. Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στα μέτρα της μείωσης της φορολογίας των αγροτών και της στήριξης του εισοδήματος τους, στην εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου της Νέας ΚΑΠ αλλά και στα έργα υποδομής στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική κρίση που στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της χώρας στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, με οφέλη τόσο για την αγροτική παραγωγή όσο και για το περιβάλλον. Επίσης τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, με δράσεις που αφορούν: την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη καινοτόμων και ψηφιακών εργαλείων, τον πράσινο αγροτουρισμό, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση των ζώων.

Κλείνοντας της ομιλία του ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τις πολιτικές της επιλογές ήδη δίνει απαντήσεις στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προκλήσεων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο αγροδιατροφικός τομέας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αξιοποιούμε τα εργαλεία και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υιοθετούμε στοχευμένες εθνικές πολιτικές προκειμένου να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα κινητήριο μοχλό της ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και να απαντήσουμε ουσιαστικά στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, συνεισφέροντας στο μέτρο που μας αναλογεί στην ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια προσπάθεια».

Ολόκληρη η εισήγηση του Βουλευτή εδώ: Δ. Σταμενίτης _ Αγροδιατροφικός τομέας _ 22.06.20222 - YouTubeΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου