Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Το Σεβεροντονέτσκ «έπεσε» στους Ρώσους

 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται στο Σεβεροντονέτσκ. Σήμερα, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και αιματηρών συγκρούσεων, η στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας «έπεσε» ολοκληρωτικά, και μόνο το γειτονικό Λισιχάνσκ -όπου και επικεντρώνονται τώρα η μάχη- «χωρίζει» τη Ρωσία από τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ.Δυνάμεις του ρωσικού στρατού και των αυτονομιστών επιχειρούν να αποκλείσουν το Λισιχάνσκ από τα νότια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας. Εκπρόσωπος των αυτονομιστών αναφέρει από πλευράς του ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη εισέλθει στο Λουχάνσκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες στους δρόμους της πόλης -που αποτελεί πλέον το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στο Λουχάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς, βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας και υπ' αριθμόν ένα στόχο της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακτούν το πλεονέκτημα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς έμαθαν από λάθη που έγιναν κατά τα αρχικά στάδια της εισβολής, περιλαμβανομένης της ανάγκης καλύτερου συντονισμού των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων, καθώς και βελτιώσεων στις γραμμές ανεφοδιασμού.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική επικράτεια δέχεται μπαράζ βομβαρδισμών, με το Κίεβο να αναφέρει πως για πρώτη φορά ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιδρομές από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο με στόχο κυρίως τη βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου