Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ψηφίστηκε η εξεταστική για τις παρακολουθήσεις από το 2016 -Με 142 «ναι», «παρών» από τη ΝΔ

 Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις από το 2016.
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, την απόπειρα προσβολής του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό predator αλλά και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, που ξεκίνησαν το 2016, μαζί με περιπτώσεις παρακολούθησης άλλων προσώπων, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, 142 βουλευτές, σύσσωμη δηλαδή η αντιπολίτευση, ψήφισαν υπέρ της σύστασης της εξεταστικής, με την πλειοψηφία να δηλώνει «παρών» (157) όχι επειδή διαφωνεί με την επί της αρχής διερεύνηση των καταγγελιών αλλά γιατί δεν συμφωνεί με τις διατυπώσεις της πρότασης, που χαρακτηρίζονται «εξοργιστικές». Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η επιτροπή θα αποτελείται από 29 μέλη, 15 εκ των οποίων θα προέρχονται από τη ΝΔ και οι υπόλοιποι 14 από την αντιπολίτευση (8 ΣΥΡΙΖΑ, 2 ΚΙΝΑΛ, 1 από τα υπόλοιπα κόμματα και 1 ανεξάρτητος). Οι ανεξάρτητοι θα συνεννοηθούν για αυτόν που θα συμμετάσχει στις εργασίες και αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν θα γίνει κλήρωση μεταξύ τους. Το περιθώριο που δίνει η Βουλή για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι ένας μήνας.
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η διερεύνηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και το κακόβουλο λογισμικό predator. Ακόμα, οι καταγγελίες του ΚΚΕ για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου που ξεκινούν το 2016, καθώς και ενδεχόμενες παρακολουθήσεις άλλων προσώπων.
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσει η ακρόαση, βάσει του αιτήματος της αντιπολίτευσης, του τέως και του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ (Κοντολέων, Δεμίρης), του διοικητή της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, της εφέτου που έχει στην εποπτεία της την ΕΥΠ, κ. Βλάχου και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη. Σε αυτούς αναμένεται να συμπεριληφθούν -πιθανότατα- και δύο κλήσεις από την πλευρά της ΝΔ, που αφορούν στους δύο προηγούμενους -της παρούσης κυβέρνησης- διοικητές της ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση είναι μυστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου