Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Γιάννης Τσεκπεντζής : Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγ.Βάσσας της Εδεσσαίας & των τέκνων της














O Άγιος Καλλίνικος την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας τόλμησε και κατάφερε με επιτυχία την εξής καινοτομία, παρά τις αντιδράσεις των κατά τόπους πιστών σε πολλές περιπτώσεις.

Επιθυμία του ήταν Μεγάλοι Άγιοι & Αγίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας μας να γίνουν γνωστοί στους πιστούς και να τιμάται η μνήμη τους σε Ναούς που θα έφεραν το όνομά τους!
Έτσι…
Στο Ριζοχώρι Αλμωπίας τον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου μετονόμασε σε Ι.Ν. Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.
Στην Ξιφιανή Αλμωπίας τον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής σε Ι.Ν. Αγίου Πολυκάρπου.
Το ίδιο έκανε και σε πολλούς άλλους Ναούς της Μητροπόλεώς μας.
Γνώριζε πολύ καλά ότι προς τιμήν γνωστών Αγίων, όπως ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Νικόλαος, ο Γεώργιος, η Αικατερίνη, η Παρασκευή, η Αναστασία κλπ ,είχαν ανεγερθεί πολλοί Ναοί, τιμώντας τη μνήμη τους και δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανάγκη δημιουργίας και Νέων Ναών στο όνομά τους.
Έτσι και σήμερα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωήλ, ως άξιος διάδοχος του Αγίου Καλλινίκου, κάνει γνωστό στο Πανελλήνιο και στο χώρο της Ορθοδοξίας γενικότερα, μία άγνωστη για πολλούς Αγία και των παιδιών της, μάρτυρες επίσης των πρώτων Χριστιανικών αιώνων.
Την Αγία Βάσσα την Εδεσσαία και τα τρία αγόρια της Θεόγνιο, Αγάπιο και Πιστό που μαρτύρησαν στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα κατά την κορύφωση των διωγμών.
Έτσι, τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, χοροστατούντος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ.Παύλου ,προς τιμήν της Αγ. Βάσσας και των παιδιών της, στην περιοχή των νέων εργατικών κατοικιών της πόλης μας.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Σμαρέκας αλλά και ολόκληρης της πόλης να ασκούν και εκεί τα λατρευτικά τους καθήκοντα..
Η χαρά τους εκφράστηκε μέσα από την ιδιαίτερη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι κύριοι αλλά κυρίως οι κυρίες της περιοχής, που εδώ και καιρό διακονούν τον Ιερό Ναό.
Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ και τους υποσχόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε κάθε ανάγκη τους που θα ανακύψει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου