Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Απολύθηκαν 20 δικαστές - Καθυστερούσαν έως και τέσσερα χρόνια εκατοντάδες αποφάσεις

 Ακόμα πέντε δικαστές  και εισαγγελείς  απολύθηκαν οριστικά από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών ενεργειών, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων, μέσα σε διάστημα δέκα μηνών, στους είκοσι.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τη Μαρία Γεωργίου

 και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ισίδωρου Ντογιάκου παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, δέκα δικαστές και εισαγγελείς.

Εξ αυτών, οι πέντε παύθηκαν οριστικά (τρεις δικαστές και δύο εισαγγελείς), ενώ σε δύο δικαστές απερρίφθησαν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να οριστικοποιούνται οι απολύσεις τους. Ακόμη, σε μία δόθηκε αναβολή για σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ έπαυσε η πειθαρχική δίωξη κατά δύο εισαγγελέων Πρωτοδικών.

Πρωτοδίκης Αθηνών, η οποία είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, υπέβαλε αίτημα αναβολής, καθώς μία ημέρα πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο λόγω ρινορραγίας, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλα προβλήματα υγείας, όπως επικαλέστηκε ο εκπρόσωπός της στο δικαστήριο. Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (40 έναντι 9).

Σύμφωνα με τον εισηγητή αρεοπαγίτη, η εν λόγω πρωτοδίκης όταν υπηρετούσε στη Σάμο έχασε μια δικογραφία, ενώ στο σκεπτικό εργατικής απόφασης είχε εντάξει νομικές σκέψεις από άλλη, άσχετη απόφαση. Ακόμη, είχε κυλιόμενες, ανά έτος, εκκρεμείς υποθέσεις που έφταναν από 40 μέχρι 250, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ξεπερνούσαν τους 30 μήνες. Μάλιστα, λόγω των καθυστερήσεων αυτών σε μία υπόθεση που χειριζόταν επήλθε παραγραφή των αδικημάτων. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από υποθέσεις που είχε δικάσει στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας έφταναν μέχρι τα 4 χρόνια. Κατά το παρελθόν είχε αρκετές πειθαρχικές ποινές, χρηματικές, αλλά και προσωρινές παύσεις. Ο εισηγητής της υπόθεσης επεσήμανε ότι η πρωτοδίκης είχε φυγόπονη διάθεση και έλλειψη επιμέλειας. Τελικά, ομόφωνα απολύθηκε και της δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου