Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Παντελής Μάρκου : Υπόσχεση, Ευθύνη και Αναγέννηση από τον Παύλο Γερουλάνο στα Γιαννιτσά

 
Σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, ενώ έχουμε ήδη μπει, έστω και ανεπίσημα, σε προεκλογική περίοδο, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον αγροτικό κόσμο, μπροστά σε έναν χειμώνα με έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας λόγω ακρίβειας και ενέργειας, 41 χρόνια και μια μέρα μετά την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ για την Αλλαγή, υποδεχθήκαμε χθες στα Γιαννιτσά τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, κ. Παύλο Γερουλάνο, στην πρώτη εκδήλωση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Πέλλας, με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακούμε συχνά ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζουν ρόλο τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα. Όμως το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντική προσφορά σε ιδεολογικό επίπεδο στον τομέα αυτό. Ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης ήταν σημαντικές τομές για το πως οργανώνονται οι τοπικές κοινωνίες από τα κάτω προς τα πάνω. Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβανόμαστε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως το πρώτο σκαλί ενεργούς συμμετοχής.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες βεβήλωσης του θεσμού, πρώτα με το καιροσκοπικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κλεισθένη, και στη συνέχεια με τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου και τις πιο πρόσφατες του κυρίου Βορίδη. Βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να φθίνει, και τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, από χώρους διαβούλευσης να υποβαθμίζονται σε διεκπεραιωτικά γραφεία πρωτοκόλλου, καταστρατηγώντας κάθε δημοκρατική αρχή.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι βασικό μας μέλημα να πιάσουμε το ιδεολογικό νήμα από την αρχή και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να μπορέσουμε να δώσουμε σύγχρονες απαντήσεις σε 3 βασικά ερωτήματα:
Α. Πώς θα διαμορφώσουμε συνθήκες τέτοιες, ώστε να μείνει ο κόσμος στον τόπο μας
Β. Πώς θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο αυτό να σχεδιάσει το μέλλον του εδώ
Γ. Και πως θα καταφέρουμε να τον κάνουμε να εμπλακεί, να συμμετέχει, να συνδιαμορφώσει το αύριο του τόπου.
Ψάχνοντας κεντρικό ομιλητή για την εκδήλωση, ο πρώτος άνθρωπος που σκεφθήκαμε ήταν ο συγγραφέας των κειμένων Υπόσχεση, Ευθύνη και Αναγέννηση, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στις προηγούμενες εκλογές, ο σύντροφος Παύλος Γερουλάνος. Τον ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης, την στοχευμένη του εισήγηση και την ουσιαστική συζήτηση που προέκυψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου