Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΚΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ... Η ΦΩΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!!!! Με την παραδοσιακή ορχήστρα "ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ"..... Σας περιμένουμε όλους!!!!

 ΚΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ...

Η ΦΩΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ !!!!
Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου προπαραμονή δηλαδή της επίσημης ημερομηνίας γέννησης του Ιησού, οι κάτοικοι των χωριών της Μακεδονίας ανάβουν φωτιές φωνάζοντας με έμφαση “Κόλιντα Μπάμπω” (ή Κόλιντε ή Κόλντε). Σύμφωνα με το έθιμο η προσέγγιση της φράσης σημαίνει “σφάζουνε γιαγιά” στη τοπική διάλεκτο!!!!Μια άλλη προσέγγιση λέει πως Κόλιντα Μπάμπω σημαίνει “Κάλαντα στη Γιαγιά”. Το Μπάμπω προέρχεται από το αρχαιοελληνικό “βάβω” που σημαίνει “γιαγιά”, ενώ για την ετυμολογία του “Κόλιντα” οτι είναι από τα ελληνικά κάλαντα! Σίγουρα κάποιος γλωσσολόγος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περεταιρω!!! Το σημαντικό εδώ πάντως είναι πως το έθιμο της φωτιάς φέρεται κατά την επικρατέστερη εκδοχή να σχετίζεται με τη σφαγή των βρεφών από τον βασιλιά Ηρώδη και οι φωτιές είναι ένα είδος συνθηματικού και μετάδοσης της είδηδης. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν για τη σφαγή και να τρέξουν να φυλαχτούν.
Εμείς λοιπόν σας προσκαλούμε όλους να γιορτάσουμε το άναμμα της φωτιάς και του εθίμου που αναβιώνει από πολύ παλιά στο Πευκωτο την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 με ψητά κρέατα και ποτό για την ενίσχυση του συλλόγου αλλά και δωρεάν φασολάδα για όσους νηστεύουν μα πρωτίστως με πολύ χορό μέχρι πρωίας με την παραδοσιακή ορχήστρα "ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ".....
Σας περιμένουμε όλους!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου