Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «Ανάγκη άμεσης επίλυσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων στα Τμήματα Πολιτικής Γης για παραχώρηση κατεχόμενων αγροτεμαχίων και οικοπέδων»

Με την υπ’ αριθ. 709/2020 απόφαση του ΣΤΕ κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 29 του Ν. 4061/12, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα πολιτών στα Τμήματα Πολιτικής Γης της χώρας για παραχώρηση κατεχόμενων αγροτεμαχίων και οικοπέδων, τα οποία βασίζονταν στις διατάξεις του παραπάνω άρθρου.

Ειδικότερα στο Ν. Πέλλας ( ενός νομού παραμεθόριου και προβληματικού στο σύνολό του ) το πρόβλημα με τις εκκρεμείς υποθέσεις είναι τεράστιο με αποτέλεσμα εποικιστικά διαθέσιμα και διαθέσιμα κατεχόμενα ακίνητα να παραμένουν αδιάθετα,

να μην μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο και πολλοί - νέοι κυρίως - να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αφού δεν έχουν επαρκή γη να καλλιεργήσουν και οικόπεδα για να χτίσουν τα σπίτια τους.

Ακόμη, για τα αγροκτήματα και τους συνοικισμούς Τριών Ελάτων, Άνω και Κάτω Γραμματικού και Μαργαρίτας της Π.Ε. Πέλλας για τα οποία έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για νομοθετική ρύθμιση ( βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 2732/99 και της παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 3147/03 ), μέχρι και σήμερα παραμένουν οι παρακάτω εκκρεμότητες ( οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης με την ισχύουσα νομοθεσία):

Α. Για το αγρόκτημα και το συνοικισμό Τριών Ελάτων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων και επιδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι κυριότητας αλλά, επειδή ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων λόγω ελλιπούς ή καθυστερημένης ενημέρωσής τους, δεν πρόλαβαν να μεταγράψουν έγκαιρα τους τίτλους αυτούς στο Υποθηκοφυλακείο, εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις ανάκλησης των τίτλων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να εξακολουθούν να μην έχουν τίτλους της ιδιοκτησίας τους.

Β. Για το αγρόκτημα Γραμματικού και τον συνοικισμό Άνω Γραμματικού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραχώρησης αλλά δεν ολοκληρώθηκαν για το συνοικισμό Κάτω Γραμματικού.

Γ. Για το αγρόκτημα Μαργαρίτας έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία, αλλά και εδώ δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, σε ορισμένα αγροκτήματα και συνοικισμούς της ΠΕ Πέλλας έχουν εκδοθεί αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων, για χορήγηση γεωργικών και οικοπεδικών εκτάσεων βάσει των διατάξεων του Ν. 1832/51 και 666/77, όπου απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση τίτλου κυριότητας από την αρμόδια Υπηρεσία ήταν η αποπληρωμή του οφειλόμενου τιμήματος αυτών.

Σε πολλές όμως περιπτώσεις δεν έχουν εκδοθεί οι εν λόγω τίτλοι, διότι ορισμένοι πολίτες δεν έχουν προσκομίσει τα αποδεικτικά πληρωμής, είτε γιατί δεν τα έχουν στην κατοχή τους, είτε διότι δεν έχουν κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ειδικώς για το συγκεκριμένο πρόβλημα, εκτιμώ ότι μπορεί να επιλυθεί εάν δοθεί η δυνατότητα αναπροσαρμογής του τιμήματος των συγκεκριμένων εκτάσεων στα σημερινά δεδομένα και αποστολή στη συνέχεια νέων καταστάσεων οφειλής των ενδιαφερομένων στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσες περιπτώσεις έχουν δοθεί εκτάσεις για ίδρυση βιοτεχνιών και έχουν ανακληθεί ή πρόκειται ν’ ανακληθούν λόγω αλλαγής χρήσης των τεμαχίων με την ανέγερση άλλων ακινήτων σημαντικής αξίας ( όπως ξενοδοχείων, κατοικιών κλπ ), να ισχύσει νομοθετική διάταξη ώστε:

· Αυτά που έχουν ανακληθεί να μπορούν να παραχωρηθούν κατευθείαν στους ίδιους ή στους κληρούχους τους ύστερα από αίτημα και με την καταβολή τιμήματος ίσου με την αγοραία αξία του τεμαχίου που τους παραχωρείται.

· Αυτά που είναι για ανάκληση να μην ανακληθούν με την προϋπόθεση της καταβολής τιμήματος ίσου με την αγοραία αξία των τεμαχίων.

ΕΠΕΙΔΗ η Κυβέρνηση μας έχει εξ αρχής αποδείξει ότι πολιτεύεται με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον των πολιτών, την αίσθηση δικαίου αλλά και μια πολιτική με κοινωνικό και ¨ανθρώπινο¨ πρόσημο…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ από τους συναρμόδιους Υπουργούς

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στη διευθέτηση και αυτών των εκκρεμοτήτων – προβλημάτων που είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε από ανθρώπινη αβλεψία ταλανίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Ν. Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου