Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ κ ΤΖΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ από τον Dr Αναστάσιο Κούκο Ορθοπαιδικό Χειρουργό τ. Συντονιστή Διευθυντή Ορθοπαιδικής ΓΝ. ΄Εδεσσας

Διάβασα στον τοπικό τύπο, επερώτηση της κ. Τζάκρη προς τον Υπουργό Υγείας, για δήθεν ενδιαφέρον της για τα Νοσοκομεία της Πέλλας.

« Πολύ αργά για

 δάκρυα Στέλλα» .

Είναι η ίδια η κ. Τζάκρη που πριν από χρόνια έκαμνε επερώτηση πάλι στην Βουλή εις βάρος των Ορθοπαιδικών του Νοσοκομείου Έδεσσας,  όπως το ίδιο έκανε και ο Λαγός της Χρυσής Αυγής και ο  συνάδελφος της τότε ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Θεοδωρίδης από την Αγροσυκιά- Γιαννιτσών, μετά άλλαξε διάφορα κόματα, όλοι αυτοί αγνοώντας το τεκμήριο της αθωότητας , νόμιζαν και νόμιζε η κ. Τζάκρη θα κερδίσει ψήφους στις πλάτες μας

. Θα εξηγήσω παρά κάτω τι έκανε η κ. Τζάκρη όταν το 2013, υποβαθμίζανε με νέο οργανισμό την Ορθοπαιδική του Νοσοκομείου Έδεσσας σε τμήμα από κλινική (Παραθέτω παρακάτω την επιστολή που έστειλα την εποχή εκείνη και στην κ. Τζάκρη).  Δεν έπραξε τίποτε, τότε απλά  σκοπός όλων των ενεργειών, ήταν η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Έδεσσας και ιδιαίτερα της Ορθοπαιδικής κλινικής τότε σήμερα τμήμα με τον Οργανισμό που κάνανε τότε με προεξάρχουσα την τότε αναπληρώτρια Διοικητική Διευθύντρια (τέως νοσηλεύτρια), από τις Αμπελιές Γιαννιτσών, απλά κάνουμε επερωτήσεις για εντυπώσεις.  Για αυτό λέω είναι» αργά για δάκρυα Στέλλα»

Ανακύκλωνε μαζί με τους άλλους Λαγό της Χρυσής αυγής και Θεοδωρίδη γυρολόγο κομμάτων, τότε ΠΑΣΟΚ, επί πολλά χρόνια το ίδιο παραμύθι , σε βάρος των Ορθοπαιδικών του Νοσοκομείου Έδεσσας όπου επί πολλά χρόνια είχα την τιμή να είμαι Συντονιστής Διευθυντής.  Η ανεπάρκεια λόγων και έργων πολλών εκ των Βουλευτών ,προκαλεί εκτροπές από τα πραγματικά προβλήματα και μεταθέτουν αλλού το ενδιαφέρον του κόσμου.

Αισθάνομαι για άλλη μια φορά τόσο ισχυρός ως γιατρός και ως άνθρωπος και κατάλαβα ότι στις πλάτες τις δικές μου επενδύουν πολλοί από τους πολιτευτές του νομού.

Πρέπει να ομολογήσω στους φίλους μου και σε αυτούς που με αγαπούν, ότι στο παρελθόν παρά την πολιτική μου τοποθέτηση, έβλεπα με συμπάθεια το πρόσωπο της εν λόγω βουλευτού και είχα χαρεί ειλικρινά γιατί ένα άτομο του Νομού μας είχε επιλεγεί σε θέση Υπουργού, χαρακτηρίσθηκα και κατηγορήθηκα για αυτό.

Ηπατήθην πλάνη οικτρά τόσο εγώ που έτρεφα συμπάθεια στο πρόσωπο της , όσο και η ίδια για την συκοφαντική τοποθέτηση της και επερώτηση στην βουλή σε βάρος μας.

Σίγουρα με τις ενέργειες αυτές, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ψηφοφόρων της Πέλλας που την εξέλεξε Βουλευτή, αλλά κάποιων άλλων κοινών συκοφαντών.

Έκανε λοιπόν επερώτηση για τους Ορθοπαιδικούς του Νοσοκομείου της Έδεσσας, για δήθεν ατασθαλίες κατά την γνώμη της.

Σαν Δικηγόρος που είναι θα έπρεπε να ξέρει, ότι δεν πρέπει να προτρέχει η γλώσσα  του νου της, όπως συνήθως γίνεται, αλλά να ακούσει και την άλλη άποψη η να δει και να εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα και μετά να κάνει επερωτήσεις συκοφαντικές για άτομα που δεν γνωρίζει αλλά και για περιστατικά που μόνο την μία πλευρά γνωρίζει. Εξάλλου νομίζω ότι το τεκμήριο της αθωότητας στην χειρότερη των περιπτώσεων είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, ακόμα και του εγκληματία.

Θα πρέπει να γίνει γνωστό και στον πλέον κακεντρεχή, ότι η Ορθοπαιδική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας είχε και έχει καλή φήμη στο Πανελλήνιο, τόσο για τις πρωτοποριακές επεμβάσεις, τις επεμβάσεις ρουτίνας που γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα στα δύο χειρουργεία, όσο και για την παρουσίαση διάφορων εργασιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Έχει δε εκδόσει βιβλίο στην Αγγλική με πρωτότυπη μέθοδο για επεμβάσεις δισκοκήλης. Αυτά και ο μεγάλος αριθμός των επεμβάσεων  περίπου 1100 τον χρόνο προκάλεσαν οργή και φθόνο κάποιων.

 

Ας ασχοληθεί λοιπόν η κ. Τζάκρη  με τα ζέοντα  προβλήματα του Νομού Πέλλας που είναι πάρα πολλά, όλα εν τέλει κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τι άραγε έχει να επιδείξει  αξιόλογο που έκανε για τον Νομό Πέλλας, όλα αυτά τα χρόνια σαν Βουλευτής του Νομού μόνο επερωτήσεις πολλές εξ αυτών συκοφαντικές, όπως στην δικιά μας περίπτωση.

Ας κάνει επερωτήσεις για τον πρώην Πρόεδρο της εννοώ του ΠΑΣΟΚ, πώς φτάσαμε ως εδώ? Πράγμα  που και αυτή είναι συνυπεύθυνη, παρά το πιστόλι που έβαλε στον κρόταφο της , όπως η ίδια είπε, άραγε τι εννοούσε? Ήθελε μάλλον όπως και έγινε να μεταπηδήσει στον Σύριζα, γιατί δεν έβλεπε φως στο ΠΑΣΟΚ. Με άλλες επίκαιρες επερωτήσεις θα προσέφερε περισσότερα στον λαό αυτόν που σήμερα πεινάει. Δεν μπήκε στα πραγματικά προβλήματα γιατί η ανεπάρκεια και η αδυναμία προκαλούν θλίψη.

Ας κάνει επερωτήσεις για τους πρώην συναδέλφους της στο ΠΑΣΟΚ που απασχόλησαν και απασχολούν την Ελληνική δικαιοσύνη, ορισμένοι εξ αυτών καταδικάστηκαν , είναι γνωστή η τακτική όμως ασχολούμαστε με την μαρίδα για να σωθούν οι Καρχαρίες.

Ο κόσμος σήμερα έχει γνώσει και γνωρίζει τις τακτικές τέτοιων πολιτικών. Ας πληροφορήσει τον λαό της Πέλλας για τα πραγματικά προβλήματα που τον απασχολούν και τι έκανε αυτή για αυτό, θα προσέφερε περισσότερα από συκοφαντίες.

 Επειδή λοιπόν στην περιοχή αυτή που ζούμε γνωριζόμαστε μεταξύ μας για να μην μακρηγορώ θα ήθελα να αφήσω την κυρία Τζάκρη στην κρίση των ψηφοφόρων  για τις επόμενες εκλογές και ιδιαίτερα των ψηφοφόρων της επαρχίας Έδεσσας, αφού πρώτα διαβάσουν και την ΠΡΩΙΝΗ της ΤΡΙΤΗΣ 22/1/2013 για τις θέσεις της όσον αφορά τα Νοσοκομεία του Νομού και ποιες ήταν οι προτάσεις της,  Ας επιλέξει τον πολιτικό χώρο που θα ανήκει και ο λαός θα αποφανθεί.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΛΕΓΧ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ

Τέλος την καλώ σε δημόσια αντιπαράθεση μια που είναι και τόσο εύγλωττη να συζητήσουμε τα πραγματικά γεγονότα, περιμένοντας τις επικείμενες εκλογές, τώρα που έχει αποφασίσει η Ελληνική δικαιοσύνη, τι έχει άραγε να πει εν τέλει.

Τέλος μετά την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης, την καλώ εγώ και oi συνάδελφοι μου να ζητήσει δημοσίως συγνώμη για τις ταλαιπωρίες που έχουμε υποστεί , όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της, απώτερος βέβαια σκοπός ήταν να υποβιβάσει το Νοσοκομείο της Έδεσσας, ας μην ξεχνάει ότι ψηφίζεται και από Εδεσσαίους πολίτες. 

                                                                                                                                                              Παραθέτω την επιστολή που έστειλα πριν από χρόνια στην κ. Τζάκρη και βέβαια στους υπολοίπους αποδέκτες.

     Προς

                                                        Διοικητή      Διασυνδεόμενων  Γ.Ν. Έδεσσας-Γ.Ν. Γιαννιτσών

                                                                               Διοικητή 3ης ΥΠΕ. Κ. Ανδρεόπουλο

                                                                               Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

                                                                            

   Βουλευτές Νομού Πέλλας

1.       Γεώργιο Καρασμάνη ,2. Διονύσιο Σταμενίτη,3. Ιορδάνη Τζαμτζή,4 Θεοδώρα Τζάκρη

Δήμαρχο Έδεσσας, κ. Γιάννου Δημήτριο                                

 

                                                                                                            Έδεσσα, 16 Ιανουαρίου 2013

 

Θέμα: ``Η υποβάθμιση της Ορθοπαιδικής Κλινικής και η απώλεια της αυτοτέλειας της ως

               Τμήμα``.

 

Πληροφορηθήκαμε τυχαία τη νομοθέτηση του Οργανισμού Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας (ΦΕΚ Β` 3482, 31-12-2012). Με έκπληξη αλλά και θλίψη διαπιστώσαμε ότι η Ορθοπαιδική Κλινική υποβαθμίστηκε σε ειδική μονάδα του Χειρουργικού  Τμήματος.

Θέλουμε να σας απευθύνουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Θεωρείτε  εύλογη την έλλειψη οποιασδήποτε, έγγραφης ή έστω προφορικής ενημέρωσης  μας από εσάς  για αυτήν την εξέλιξη και τις συνέπειες της στη λειτουργία και στο μέλλον της Κλινικής?

2) Βάσει ποιων στατιστικών στοιχείων ή παραμέτρων αξιολόγησης η Ορθοπαιδική Κλινική απώλεσε πλέον την αυτοτέλεια της ως Τμήμα και υποβαθμίσθηκε σε μονάδα του Χειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου?

3) Αποστείλατε στην ανώτερη Αρχή σας το σύνολο των δεδομένων  του κλινικού, χειρουργικού και επιστημονικού έργου της Κλινικής?

4) Γνωρίζετε το κλινικό και χειρουργικό έργο της Κλινικής? Αναφερόμαστε στους αριθμούς των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία και που βεβαίως αφορούν σε ανοικτές επεμβάσεις μετά από χορήγηση γενικής ή περιοχικής αναισθησίας και όχι και σε κλειστές ανατάξεις καταγμάτων και εξαρθρημάτων που αν συμπεριλαμβάνονταν στον αριθμό των χειρουργικών πράξεων θα υπερδιπλασίαζαν τον όγκο του χειρουργικού έργου όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό μετά από απλή φυλλομέτρηση του βιβλίου των Επειγόντων Περιστατικών της Ορθοπαιδικής Κλινικής. Γνωρίζετε ότι οι διακομιδές της Κλινικής προς Πανεπιστημιακές Κλινικές της Θεσσαλονίκης μετριούνται σε λιγότερες των δακτύλων του ενός χεριού ετησίως? Γνωρίζετε τον αριθμό των ασθενών από όμορους νομούς που τυγχάνουν χειρουργικής αντιμετώπισης στην Κλινική μας για μετεγχειρητικές επιπλοκές και δυσίατες ορθοπαιδικές κακώσεις και παθήσεις? Γνωρίζετε το πλήθος των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα παρεμβατικών μεθόδων που ακολουθεί η Κλινική, τα αποτελέσματα των οποίων έχει παρουσιάσει σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων αποσπώντας το επιστημονικό ενδιαφέρον της Ορθοπαιδικής κοινότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο?

5) Γνωρίζετε άλλο παράδειγμα Ορθοπαιδικής Κλινικής στην Ελληνική επικράτεια που να χορηγεί πλήρη ειδίκευση για το σκέλος της Γενικής Ορθοπαιδικής (3 έτη) με έξι θέσεις ειδικευόμενων και έξι θέσεις ειδικευμένων ιατρών σύμφωνα με το υπάρχον οργανόγραμμα και να έχει υποβαθμιστεί σε μία από τις πολλές μονάδες μιας Χειρουργικής Κλινικής?

6) Γνωρίζετε άλλο παράδειγμα Ορθοπαιδικής Κλινικής στην Ελληνική επικράτεια που να έχει λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του έτους 2012 9 (εννέα) πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία κάθε εβδομάδα και να έχει εξυπηρετήσει το σύνολο των Κέντρων Υγείας στη ζώνη ευθύνης του Νοσοκομείου, 3 (τριών), με 8 (οκτώ) επισκέψεις μηνιαίως με εθελοντική και ιδίοις εξόδοις μετακίνηση ειδικευμένων στελεχών της?

7) Γνωρίζετε άλλο παράδειγμα Ορθοπαιδικής Κλινικής στην Ελληνική περιφέρεια που να έχει επιδείξει στην τελευταία πενταετία το επιστημονικό έργο της Ορθοπαιδικής Κλινικής Έδεσσας? Πρόκειται για πλέον των 100 ελεύθερων ανακοινώσεων σε Ελληνικά και Ευρωπαικά συνέδρια, καθώς και σε συνέδρια της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Γνωρίζετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κλινικής που τηρεί τις κατευθυντήριες αρχές των διεθνών Ακαδημιών και Κολλεγίων με σειρά κλινικών φροντιστηρίων, βιβλιογραφικής ενημέρωσης και ανάλυσης περιπτώσεων, καθώς και εξετάσεων πιστοποίησης επάρκειας ειδικευόμενων με το πέρας κάθε κύκλου εκπαίδευσης  και αποστέλλεται κάθε χρόνο στο Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών? Θεωρείτε ότι αυτή η Κλινική που έχει τύχει τόσων επαίνων τόσο για την αδιάκοπη συμμετοχή της  σε κάθε συνέδριο της Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, σε κάθε Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής, σε κάθε Πανευρωπαικό συνέδριο των Ορθοπαιδικών Εταιρειών  και σε πολυάριθμα θεματικά συνέδρια και σεμινάρια με πλήθος ανακοινώσεων και αναρτήσεων όσο και για το επίπεδο εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών που ασκούνται σε αυτήν άξιζε μιας τέτοιας υποβάθμισης?

8) Θεωρείτε ότι η Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας δεν είχε ούτε καν ισάξιο κλινικό, χειρουργικό έργο και επιστημονικό έργο με τις Ορθοπαιδικές Κλινικές  των ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας (40 οργανικές κλίνες, ΦΕΚ Β` 1150, 10/4/12), ΓΝ-ΚΥ Καλύμνου ``Βουβάλειο`` (65 κλίνες, ΦΕΚ Β` 1245, 11/4/12), ΓΝ-ΚΥ Διδυμοτείχου (ΦΕΚ Β` 3431, 24/12/12), ΓΝ-ΚΥ Σητείας (ΦΕΚ Β` 1679, 16/5/12), καθώς και σχεδόν του συνόλου των υπόλοιπων Γ.Ν.-Κ.Υ της χώρας, οι οποίες αναγνωρίσθηκαν ως αυτοτελή Τμήματα και όχι ως μονάδες του κάθε Χειρουργικού Τμήματος?

9) Θεωρείτε ότι η Ορθοπαιδική Κλινική του ενός από τα δύο διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που διοικείτε δεν άξιζε της μεταχείρισης που έτυχαν οι Ορθοπαιδικές κλινικές των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας εκτός της Θεσσαλονίκης που αναγνωρίσθηκαν ως αυτοτελή Τμήματα είτε αφορούν στις έδρες των διοικήσεων των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων είτε όχι, όπως Γ.Ν. Φλώρινας ``Ελένη Θ. Δημητρίου`` (ΦΕΚ Β` 3301, 11/12/12), Γ.Ν. Γρεβενών (ΦΕΚ Β` 1940, 4/5/12), Γ.Ν. Βέροιας (ΦΕΚ Β` 3283, 10/12/12), Γ.Ν. Νάουσας (ΦΕΚ Β` 1434, 30/4/12), Γ.Ν. Σερρών (ΦΕΚ Β` 3323, 12/12/12), Γ.Ν. Πολυγύρου (ΦΕΚ Β` 3282, 10/12/12)  και άλλων?

10) Θεωρείτε τόσο υποβαθμισμένο το έργο της Κλινικής συγκριτικά με εκείνο της αντίστοιχης  Κλινικής του Γ.Ν. Γιαννιτσών που επίσης διοικείτε  και δεν άξιζε αυτοτέλειας  η Κλινική όπως η Ορθοπαιδική Κλινική Γ.Ν. Γιαννιτσών (ΦΕΚ Β` 1431, 30/4/12)?

11) Πιστεύετε ότι αντέχει στην κοινή λογική η εξομοίωση του έργου της Ορθοπαιδικής Κλινικής με εκείνο των υπόλοιπων Κλινικών του Γ.Ν. Έδεσσας που επίσης υποβαθμίζονται σε Ειδικές Μονάδες? Δεν θεωρούμε δεοντολογική την αναφορά συγκριτικών αποτελεσμάτων, αρκεί μια ματιά στους αριθμούς  εξετασθέντων ασθενών, νοσηλευθέντων ασθενών, χειρουργικών επεμβάσεων και σε οποιαδήποτε άλλη παράμετρο αξιολόγησης.

Πλήθος επιπλέον επιχειρημάτων θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Ελπίζουμε να μας αναγνωρίσετε το εύλογο έστω των ερωτημάτων μας. Το σύνολο του ιατρικού δυναμικού της Κλινικής διακατέχεται από θλίψη και απογοήτευση. Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που δοκιμάζουν τις αντοχές των ιατρών Ε.Σ.Υ.  νιώθουμε εκτός των άλλων την ηθική απαξίωση αφού η Κλινική που αφιερώσαμε αμέτρητες ώρες εκτός ωραρίου για τη διενέργεια πολύ βαριών επεμβάσεων και για την εξυπηρέτηση των κατοίκων ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών πηγαίνοντας εθελοντικά, συχνά υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, στο σύνολο των Κέντρων Υγείας της περιοχής ευθύνης, υποβαθμίσθηκε σε μονάδα της Χειρουργικής Κλινικής. Η Κλινική που έχει επιστημονικό έργο μεγαλύτερο και από το άθροισμα του συνόλου των υπόλοιπων Κλινικών του Νοσοκομείου, που έχει τουλάχιστον τριπλάσιο όγκο επιστημονικών εργασιών και ανακοινώσεων από τις όμορες Ορθοπαιδικές Κλινικές, έργο που απαίτησε πραγματικά χιλιάδες εργατοωρών πέραν του ωραρίου από τα ειδικευμένα και ειδικευόμενα ιατρικά στελέχη για να επιτελεσθεί, κατέληξε μονάδα της Χειρουργικής Κλινικής. Ακόμα και αν η απαξίωση μας έγινε λόγω στατιστικών δεδομένων άγνωστων σε εμάς, η ποιότητα, το εύρος  και ο όγκος  του κλινικού και χειρουργικού έργου της Κλινικής δεν συνάδει με την εξομοίωση της με Κλινικές ενός ή δύο ιατρών και με μονοψήφιο αριθμό κλινών που υπάγονται σε ένα Χειρουργικό Τμήμα. Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει παράδειγμα Ορθοπαιδικής Κλινικής στην Ελλάδα με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ορθοπαιδικής Κλινικής  Έδεσσας και του ιατρικού δυναμικού της, ακόμα και με τα αυστηρότερα κριτήρια, που να μην διατήρησε την αυτοτέλεια της, ενώ υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων Κλινικών με υποπολλαπλάσιο έργο και παραγωγικότητα που παρέμειναν αυτοτελή Τμήματα.

Ελπίζουμε έστω σε κάποια απάντηση σας για τις συνέπειες αυτής της υποβάθμισης, το άδικο και το παράλογο της απαξίωσης μας είναι τόσο έκδηλο που δεν χρήζει άλλης τεκμηρίωσης.

 

Αναστάσιος Χρ. Κούκος

Ορθοπαιδικός χειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τ. Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ ΓΝ. Έδεσσας

Κανείς δεν απάντησε και δεν ενδιαφέρθηκε και έρχεται σήμερα η κ. Τζάκρη μετα 10ετία από ασφαλή θέση αντιπολίτευσης να κάνει επερωτήσεις εντυπωσιασμού, εν όψει εκλογών.

 

 

1 σχόλιο:

  1. ΦIΛE TAΣO ΠAIZEI XΩPIΣ ΣYNAΓΩNIΣTH. ΘYMAΣAI KANENA AΠO TOYΣ ΣYNYΠOΨHΦIOYΣ THΣ; EINAI MONH THΣ. ΘA MΠOPOYΣE NA KATAΨHΦIΣEI ENA AΠO TA TEΣΣEPA MNHMONIA KAI NA ΠAEI ΣTO ΣYPIZA. OYTE KAI AYTO ΓNΩPIZE. AΣXETH. ΨHΦIΣE THN ΠPOTAΣH MOMΦHΣTOY ΣYPIZA ΓIA NA THN ΠAPEI. EINAI H MONAΔIKH ΠOY TO EKANE META THN ΠMETAΠOΛTEYΣH. THN ΓPAΦOYN AYTOI ΠOY TOYΣ ΠΛHPΩNEI AΔPA TA AΠOΣTHΘIZEI KAI ΠANTA MΠEPΔEMENH. MOY KANEI TAΣO ENTYΠΩΣH ΛEΣ KAI ΔEN THN ΞEPEIΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή