Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΣΥΚΕΨΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Γ.Γ.Ε.Π.Υ. ‼️"ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ"

✅

Σύσκεψη Εργασίας είχε χθες Μεγάλη Τετάρτη ο Γιώργος Καρασμάνης με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τα στελέχη της ΓΓ: τον Σωτήρη Σαμαρτζή, Προϊστάμενο Τμήματος Δημοσίων Επενδύσεων Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπών χρηματοδοτικών μέσων, τον Γρηγόρη Βότση , συνεργάτη της Γ.Γ.Ε.Π.Υ., τον Νικόλαο Μανέτα, Διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΣ ΚΑΠ και της Παλατιανού Κωνσταντίνας Διευθύντριας Γραφείου Γενικού.
✅
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία των πρώτων φάσεων υλοποίησης του Φράγματος Αλμωπαίου και ο κ. Παπαγιαννίδης και τα στελέχη της Γραμματείας ενημέρωσαν τον πρώην Υπουργό ότι:
-
🟦
Αρχές του επόμενου μηνός ξεκινά η Φάση Α με τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού για την προεπιλογή των συμμετεχόντων κατασκευαστών η ο οποία και θα παραμείνει αναρτημένη επί 30 ημέρες στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται δε ότι εντός 20 ημερών θα έχουμε τους προεπιλεγέντες.
-
🟦
Θα ακολουθήσει η δημοσίευση της Φάσης Β.1 του Διαγωνισμού όπου και θα κληθούν αποκλειστικά και μόνο οι προεπιλεγέντες για διάλογο προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι νομικές \ τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Ηδη έχει ανατεθεί η προμελέτη των δικτύων και έως τέλος Μαίου θα έχει παραληφθεί οπότε θα είναι διαθέσιμη κατά το διάλογο με τους προεπιλεγέντες.
-
🟦
Μετά θα δημοσιευθεί η Φάση Β2 που θα κληθούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν τις προσφορές τους και θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός με τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την σύναψη δανειακών συμβάσεων του προσωρινού αναδόχου με τα πιστωτικά ιδρύματα και η σύσταση εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του έργου. Αυτό το στάδιο διαρκεί αρκετά και μπορεί να ανέλθει και στους έξι μήνες.
-
🟦
Στη συνέχεια και εντός του 2024 ξεκινά η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος με χρόνο ολοκλήρωσης τις 31/12/2025, δεδομένου ότι το 30% των κονδυλίων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρονικά περιθώρια είναι αυστηρά περιορισμένα.
-
🟦
Ο Ταμιευτήρας-Λίμνη του Φράγματος, θα κατασκευαστεί από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2023-2027) που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το δε Μέτρο που αφορά τα κονδύλια για τα αρδευτικά έργα, θα προκηρυχθεί μέσα στο 2023. Στη συνέχεια, στο συγκεκριμένο Μέτρο θα ενταχθεί και ο Ταμιευτήρας ώστε να δρομολογηθεί η προκήρυξή του, με ολοκλήρωση των εργασιών εντός του 2027.
🟧
Το συνολικό κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας του Φράγματος θα ξεπεράσει το μισό δις ενώ, με τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη θα ¨ρίξει¨ στην οικονομία του Νομού πάνω από ένα δισεκατομμύριο, με πολλές θέσεις εργασίας σε εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.
Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Φράγματα της χώρας, τεράστιας αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας και πολλαπλής χρησιμότητας: αγροτικής, τουριστικής, περιβαλλοντικής. Θα αρδεύει 150.000 στρέμματα με αυτονόητη την ωφελιμότητα για πάνω από 25.000 αγρότες.
🟥
Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί προσωπική δικαίωση για τον Γιώργο Καρασμάνη που με το Φράγμα Αλμωπαίου είχε απόλυτα ταυτιστεί, που είχε δώσει αγώνες επί αγώνων για να ξεπεραστούν πραγματικές συμπληγάδες από μεθοδεύσεις, μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και καθυστερήσεις, μη διστάζοντας να συγκρουστεί ακόμη και με Στελέχη της παράταξής του, προκειμένου σήμερα το μεγάλο έργο να έχει μπει σε τροχιά κατασκευής.
✅
Αυτή η απόλυτη ταύτισή του με το Φράγμα είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που στις εκλογές της 21ης Μαϊου θα διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του: Για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κάθε εξέλιξη των εργασιών μέχρι και την ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου για την Πέλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου