Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο τριετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Σε πλήρη εξέλιξη είναι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών από μεταδιδόμενες ασθένειες και την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνουν ότι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών 2023 – 2025 ήδη υλοποιείται και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών παρακολούθησης του πληθυσμού των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών. Επίσης περιλαμβάνει τη διενέργεια ψεκασμών

από εδάφους σε εστίες του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού συστήματος (πλην των ορυζώνων), καθώς και στο αστικό σύστημα στο σύνολο της Περιφέρειας. Το έργο της επίγειας καταπολέμησης συμπληρώνεται από την εναέρια καταπολέμηση των κουνουπιών, με ψεκασμούς στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόγραμμα να είναι ολοκληρωμένο.

Η εναέρια καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση ελικοπτέρων σε έκταση 280.000 στρεμμάτων. Κατά τους εναέριους ψεκασμούς πραγματοποιούνται δράσεις καταπολέμησης κυρίως προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών όταν αυτό απαιτείται.

Στο έργο που πραγματοποιείται επί του εδάφους, συμμετέχει ένα σύνολο 40 συνεργείων, που υποστηρίζονται από ομάδα 20 επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ εξειδικευμένοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν σε κάθε φάση εξέλιξης την πορεία του έργου, εποπτεύουν και κατευθύνουν τις δράσεις στο πεδίο, ενώ δίνουν εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων αυτών σε κάθε περίπτωση που αυτή απαιτείται, όπως σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου, ελονοσίας κλπ. Επίσης, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταστήσει το έργο καταπολέμησης κουνουπιών αποτελεσματικότερο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί εργαλεία που της δίνουν αυτή τη δυνατότητα, όπως το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή «Mosquito Vision» έχει τεθεί σε λειτουργία και μέσω αυτής παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).

Πέρα από τα εργαλεία που αξιοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν στην όχληση και την προστασία τους από τα κουνούπια καθώς η συμβολή των πολιτών στα θέματα αυτά θεωρείται σημαντική για την αποτελεσματικότητα του έργου. Οι δράσεις ενημέρωσης αφορούν σε ομιλίες στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), ομιλίες σε σχολεία, διανομή φυλλαδίων σε Δήμους και Τοπικές Κοινότητες, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δελτία τύπου, κλπ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί κάθε χρόνο διήμερη ενημερωτική εκδήλωση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην περιοχή του Λευκού Πύργου με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τη συμβολή τόσο στην αποτροπή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους όσο και στην προστασία από τα τσιμπήματα τους.

Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου