Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Αντώνης Ρυσάφης: Μπαλοθιές είχαμε μέχρι τώρα κυρίως μόνο στην Κρήτη. Τώρα με την παγκοσμιοποίηση, έχουμε φέρει μάλλον εισαγωγή από Κολομβία και Μεξικό νέα έθιμα στις γιορτές μας…..

 Αγαπητοί φίλοι,

Για τρίτη φορά στην ζωή μου έχω μπει στην διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίου. Είναι μια διαδικασία, την οποία εάν δεν την έχεις ζήσει από μέσα, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνουν δημοτικές εκλογές. Διότι οι δημοτικές εκλογές δεν διεξάγονται στις 8 Οκτωβρίου, αλλά αυτή τη περίοδο.
Σχεδόν όλοι οι συνδημότες μας βλέπουν ότι δεκαετίες τώρα, ο Δήμος μας έχει μείνει στάσιμος, ότι δεν έχει κεντρικό οδικό άξονα, δεν έχει πανεπιστήμιο, δεν έχει σοβαρό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν έχει γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχει αγροτικούς δρόμους, το κυκλοφοριακό στην πόλη πάει απ’ το κακό στο χειρότερο. Σε όλους τους τομείς μηδέν πρόοδος.
Εισπράττοντας όλη αυτή την εικόνα, ένας αδαής, ρομαντικός ονειροπόλος θα θεωρούσε πως η αγανάκτηση του κόσμου προς όλους αυτούς που διοίκησαν τις τελευταίες δεκαετίες τον τόπο μας θα είναι μεγάλη! Είναι όμως έτσι; Σε γενικές γραμμές ναι.
Όμως μόνο μέχρι λίγο πριν τις εκλογές. Γιατί τότε αρχίζει η “γιορτή της δημοκρατίας”, όπως την αποκάλεσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος. Τι ακριβώς σημαίνει γιορτή; Πρόκειται για εκδήλωση ή συγκέντρωση που γίνεται για να τιμηθεί ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός…. Στην προκειμένη περίπτωση γιορτάζουμε τα πάσης φύσεως ρουσφέτια. Μελλοντικά ή του παρελθόντος.
Έχεις καταπατήσει δημοτικό χωράφι και σε καλύψαμε; Είσαι υποψήφιος. Είσαι συμβολαιογράφος, δικηγόρος, προμηθευτής, εργολάβος ή χωματουργός και έχεις πάρει δουλίτσα; Χρωστάς, είσαι υποψήφιος. Σε έχουμε βάλει στο δημόσιο ή στον Δήμο μόνιμο ή έστω εποχιακό; Χρωστάς, είσαι υποψήφιος. Είσαι δημοσκόπος, δημοσιογράφος ή εκδότης; Εσύ φίλε γιορτάζεις πάντα. Είσαι δάσκαλος καθηγητής ή στα σώματα ασφαλείας και θες να έρθεις με απόσπαση; Έλα υποψήφιος. Είσαι απλός πολίτης ή ανήκεις σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και δεν είχες ωφεληθεί μέχρι τώρα; Έλα υποψήφιος και θα πάρεις και εσύ ένα κοκαλάκι….
Αυτά, και μόνο αυτά ακούγονται στην μεγάλη γιορτή που στήνεται στην πλατεία του χωριού. Καμία συζήτηση για το μέλλον του χωριού. Στο τραπέζι των επισήμων βέβαια, επί δεκαετίες οι ίδιοι. Απ’ όλους τους χώρους. Εάν δεν έχουν απογόνους που να διαμένουν στο χωριό, παραμένουν οι ίδιοι τους για τρεις και τέσσερις δεκαετίες. Και αν υπάρχει διάδοχος, αναλαμβάνει αυτός τον ρόλο του βαρόνου. Επειδή έχουν επιτελέσει το έργο τους με επιτυχία στο παρελθόν πρώην Νομάρχες, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι διαφόρων φορέων και έχει έρθει η ανάπτυξη στον τόπο, οφείλουν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους οι διάδοχοί τους. Και μόνο αυτοί.
Βέβαια στην μεγάλη αυτή γιορτή δεν συμμετέχει όλο το χωριό. Κάποιοι ασχολούνται με τα χωράφια τους και τις δουλίτσες τους. Απέχουν συνειδητά απ αυτό το γλέντι, διότι βλέπουν ότι δεν οδηγεί πουθενά μακροπρόθεσμα. Πέρα από την ευημερία ολίγων, το χωριό μένει στάσιμο. Όσο μένουν αμέτοχοι και δεν ενοχλούν το σύστημα, δεν ασχολείται κανένας μαζί τους. Όμως εάν κάνουν το λάθος και τολμήσουν να σηκώσουν ανάστημα ενάντια στο ριζωμένο σύστημα των βαρόνων, την έβαψαν. Οργανωμένη επίθεση από παντού. Όλο το σύστημα θα πέσει να τους φάει. Μεταθέσεις σε Ορεστιάδες και Πτολεμαΐδες, διακοπή συνεργασιών, απόλυση απ την δουλειά. Λίγοι είναι αυτοί που θα αντέξουν μέχρι τέλους.
Τα ζήσαμε τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ξέραμε ότι ο αγώνας ενάντια σε ένα τόσο καλά ριζωμένο καθεστώς δεν θα είναι εύκολος. Όμως αυτά που ζούμε φέτος είναι πρωτόγνωρα για τα δικά μας ήθη και έθιμα. Μπαλοθιές είχαμε μέχρι τώρα κυρίως μόνο στην Κρήτη. Τώρα με την παγκοσμιοποίηση, έχουμε φέρει μάλλον εισαγωγή από Κολομβία και Μεξικό νέα έθιμα στις γιορτές μας…..
Εγώ απλά ήθελα να προσφέρω στον τόπο μας. Και σίγουρα δεν μ’ ενδιαφέρει να γίνω μέρος αυτού του σάπιου συστήματος. Έχω μια αξιοπρέπεια και αρνήθηκα τις προτάσεις που μου έγιναν από τους δυο εκπροσώπους να συμπορευτώ μαζί τους.
Για την διαφύλαξη λοιπόν της σωματικής ακεραιότητας των μελών της Ενωτικής Δράσης, καθώς και της ψυχικής και επαγγελματικής τους ηρεμίας, σας ενημερώνω πως δεν θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε τα μεγαλόπνοα σχέδια του συστήματος. Ζητώ συγνώμη από αυτούς που μας πίστεψαν. Επίσης ζητώ συγνώμη και απ αυτούς που ενοχλήσαμε, ειδικά απ τον κύριο αυτόν που κάποτε μου είχε πει “ποιος είσαι εσύ που θες να μας αλλάξεις”.
Εύχομαι καλή επιτυχία στους εναπομείναντες εκπροσώπους του συστήματος. Τα όποια οφέλη γι αυτούς είναι δεδομένα. Όπως δεδομένη είναι και η στασιμότητα του Δήμου.

4 σχόλια:

 1. Μουράτ κατρακυλάς.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τυχερός ο Λάκης ξεμπλεξε από την δέσμευση να τον στηρίξει. Όπως ξεμπλεξε και με τον θοδωριδη. Να δούμε πως θα ξεμπλέξει με τον καστεριδη και φουντοκιδη. Όπως με Μπατση Μπινο και Μπαρουτογλου και καμιά 20σαρια υποψήφιους συμβούλους. Τον έχω εμπιστοσύνη ξέρει να ξεγλιστραει .Ε και να υπάρξουν και κάποιες δυσαρέσκειες. Το ισοζύγιο κέρδη εθνικών εκλογών και δημοτικών είναι υπέρ του! Μπαλαδορος ο Λάκης!!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΛΑ ΑΝΤΏΝΗ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ; ΤΏΡΑ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΚΕΣ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΎΣΤΗΜΑ; ΤΩΡΑ ΑΝΤΏΝΗ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΕΣ; ΤΩΡΑ ΑΝΤΏΝΗ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙΣ ΜΠΑΛΩΘΙΈΣ; ΚΑΛΑ ΑΝΤΏΝΗ ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ;ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΕΙΣ; ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ; ΔΕΝ ΞΈΡΕΙΣ; ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΤΟΤΕΙΣΕΣ; ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ; ΓΙΑ ΤΑ ΤΈΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΊΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΏΝ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΐΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΊΟΥ; ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝΤΏΝΗ; ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΣ; ΤΟ ΟΚΤΩ ΝΑ ΞΕΠΕΤΑΧΤΕΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΟΚΤΏ; ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΓΈΝΕΙΑ...; ΕΝΔΕΧΟΜΈΝΩΣ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΣ ΓΊΝΑΝΕ; ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΣ ΣΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ , ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΏ ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΖΑΡ ΝΙΟΥΖ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΕΎΣΤΟΧΑ ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΊΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΛΊΓΑ ΛΈΕΙ. ΑΝΤΩΝΗ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΙΖΩΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΓΥΡΊΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΏΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ, ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ.
  ΚΟΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΏΝΗ, ΑΛΛΆ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή