Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, 7:30 μ.μ. 51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ (1-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ) Σκηνή Μαρία Πολυδούρη

 Ο αρχικά εφοπλιστής, λόγιος και πνευματικός άνθρωπος, Κώστας Καρράς, συνιδρυτής  με τη Λυδία Καρρά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος της χώρας μας και της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έδωσε έναν τιτάνιο αλλά  μάταιο αγώνα για την μη απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο δεν επιτρέπεται η μετακίνηση αρχαιοτήτων, παρά μόνον κατ’ εξαίρεσιν εφόσον είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του μνημείου ή για την αποτροπή κινδύνου ανθρώπινης ζωής.

Η καταστροφή έχει συντελεστεί. Η επανασυναρμολόγηση του ανασκαφικού  συνόλου δεν θα συνιστά πλέον αυθεντικό μνημείο.

Το παρόν βιβλίο, το οποίο παρουσιάζουμε και στο οποίο αφιέρωσε τις τελευταίες του δυνάμεις ο αείμνηστος  Κώστας Καρράς, δεν είναι μόνο ένα αφήγημα για μια από τις πιο θλιβερές περιπτώσεις αστόχαστης αντιμετώπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια μαρτυρία  που θίγει καίρια ζητήματα της πολιτικής στην Ελλάδα και τις παθογένειες στη διαχείριση και του πολιτισμού και των δημόσιων έργων. Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο για να μάθουμε τι σφράγισε την τύχη των αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για να αντλήσουμε διδάγματα.

 

Ομιλητές

 Νικόλαος Αλιβιζάτος, Ομότ. Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

 Άγγελος Χανιώτης, Καθ. Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών Institute of Advanced Studies, Πανεπι­στήμιο του Princeton, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Φιλόλογος, Δοκιμιογράφος, Πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Συντονισμός: Μαρία Κοκκίνου, Εκδότρια.


 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου