Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2020»ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτησή μας πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελληνική κοινωνία. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, διότι στο πλαίσιο της Δημοκρατικής μας λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα  της λογοδοσίας και της

ενημέρωσης των πολιτών για τα  πεπραγμένα  της διοίκησης, καθώς επίσης, μας  επιτρέπεται να σχεδιάσουμε  το μέλλον, έχοντας μία σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη για το παρόν.

 

Το 2020, είχαμε την συνέχεια ενός πολύ μεγάλου έργου, που επιτελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια, από την διοίκηση Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το πρώτο έτος διακυβέρνησης μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες που χρειάζεται να καλύψουμε, με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε, σε ειδικές συνθήκες λόγω πανδημίας, αλλά και με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

 

Στην Πέλλα, το έργο που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη στην οποία βασίστηκα και την οποία προσπάθησα να αξιοποιήσω στο έπακρο.           

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά, σε μερικές εμβληματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν, εντός του 2020, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Να τονίσω εδώ, ότι οι τρεις βασικές προτεραιότητες που θέσαμε ήταν:

α) η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών,

β)η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως μέσα από τα έργα τεχνικών και συγκοινωνιακών υποδομών και πολιτικής προστασίας και

γ)η κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη.

 

Η ενίσχυση και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της Πέλλας, ήταν μία βασική κατεύθυνση στον προγραμματισμό μας, όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που ταλαιπωρεί την τοπική αγορά και οικονομία, αλλά και μετά από την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική.

 

Στον Τομέα της διοίκησης και της οργάνωσης, το σημαντικότερο  ζήτημα  που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ήταν η δραματική μείωση του προσωπικού.

Μία κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε, όπως γνωρίζετε, ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID.

Στον συγκεκριμένο τομέα έγιναν μία σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Αξιοποιήθηκαν πλήρως τα προγράμματα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού και φυσικά, θα έχουν συνέχεια και τους προσεχείς μήνες.

Στον Τομέα των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, ολοκληρώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων έργων και  έχουν δημοπρατηθεί πολλά έργα, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους.

Δώσαμε έμφαση στην ασφάλεια του οδικού δικτύου, καθώς επίσης, και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας.

Ασφαλτοστρώθηκαν πολλά χιλιόμετρα του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας μας. Διαγραμμίστηκε το σύνολο σχεδόν του Εθνικού δικτύου νέου και παλαιού και μεγάλο μέρος του επαρχιακού και τοποθετηθήκαν στηθαία ασφαλείας και σήμανση.

Η διευθέτηση και διαμόρφωση  της κοίτης ρεμάτων στην Αλμωπία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 10 εκατ. ευρώ και μια πλειάδα άλλων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σ όλη την Πέλλα, βοηθούν  ώστε να μην πλημμυρίζουν οι πεδινές περιοχές της.

Υλοποιείται αυτήν την περίοδο επίσης, η αντιπλημμυρική προστασία της Έδεσσας, με παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου. Ένα αναγκαίο έργο για την περιοχή, η οποία έζησε τον εφιάλτη μίας καταστροφικής πλημμύρας το 1979 αλλά και το 2000.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνω, ότι παρά την πανδημία του κορωνοιού, τα έργα στην Πέλλα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά συνεχίστηκαν με εντατικότερους ρυθμούς.

 

Ο αγροτικός τομέας και η κτηνοτροφία αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας καθημερινά διεκπεραιώνει μεγάλο αριθμό υποθέσεων και προγραμμάτων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης. Παράλληλα, υλοποιεί φυτο-υγειονομικούς ελέγχους και ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης συνεργάζονται επίσης στενά με τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρούν έγκαιρα οι διαδικασίες αποζημίωσης για πληγέντες αγρότες, από ακραία καιρικά φαινόμενα κι άλλες καταστροφές.

Αξίζει να σημειώσουμε τη σημαντική συμβολή της Υπηρεσίας Πολιτικής Γης για τη διάθεση και νομιμοποίηση δημοσίων εκτάσεων για αναπτυξιακούς και κοινωφελείς σκοπούς.

 

Ο Τομέας της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, βρέθηκε στο επίκεντρο και πρωταγωνίστησε, στις δράσεις  που χρειάστηκε να ολοκληρωθούν όλους τους προηγούμενους μήνες.

Υλοποιήθηκε  σειρά προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την στήριξη της υγειονομικής κοινότητας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας , Ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, Αστυνομία κ.α.)

Η Διεύθυνση Υγείας υλοποίησε πολλά προγράμματα και δράσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κυριότερο τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού,  συμμετέχοντας  με όλα τα στελέχη της, στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID, με πολλούς ελέγχους και ενημερώσεις  που πραγματοποιούνταν  όλο το 24ωρο.

Επίσης,  υλοποιήθηκε  το πρόγραμμα της επισιτιστικής, υλικής και συμβουλευτικής συνδρομής σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το γνωστό ΤΕΒΑ,  προσφέροντας ανακούφιση σε πολυάριθμες οικογένειες.

 

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΠΕ Πέλλας είναι καλά οργανωμένη  και ανέλαβε την υλοποίηση μεγάλου αριθμού δράσεων, διεκπεραίωση υποθέσεων, ελέγχων και επιβολής διοικητικών μέτρων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Πολλά νέα παιδιά απέκτησαν επαγγελματικές άδειες για να ασκήσουν νόμιμα επαγγέλματα, και πολλοί επιτηδευματίες εξασφάλισαν πρόσβαση στις λαϊκές αγορές και άλλες δραστηριότητες.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, υλοποίησε ένα σημαντικό έργο το οποίο αφορά τόσο την πρόληψη, όσο και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επιχειρηματιών, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε σημαντικά τις εστίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε υψηλής ποιότητας και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, νωπά και μεταποιημένα προϊόντα της Πελλαίας γης, τα οποία απευθύνονται σε μία συνεχώς διευρυνόμενη αγορά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών.

 

Η Διεύθυνση Συγκοινωνιών υπήρξε πάντοτε μία υπηρεσία αιχμής, λόγω της εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού πολιτών καθημερινά. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρηματιών, προχωρήσαμε στην ενδυνάμωση της Διεύθυνσης με προσωπικό καθώς, επίσης, και σε οργανωτικού τύπου αλλαγές.

Στόχος μας είναι η εδραίωση μίας φιλικής προς τον πολίτη εξυπηρέτησης.

Μεγάλο πρόβλημα  παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε κατάλληλους χώρους, για την πιο αποδοτική, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της Διεύθυνσης.

 

Σημαντικές ήταν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν επίσης στον Τομέα της Τουριστικής Προβολής και του Πολιτισμού, σε πλήρη εναρμόνιση  με τον κεντρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Η αξιοποίηση της ιστορικής μορφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Πέλλα ως γενέθλιος τόπος του Μεγάλου Στρατηλάτη, η αδελφοποίηση που θα γίνει με την πόλη Xian της Κίνας και η συμμετοχή μας στο Έτος Τουρισμού και Πολιτισμού Ελλάδας Κίνας, η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τους Δήμους  και τους φορείς της Πέλλας για την διαμόρφωση ενός  πλαισίου προβολής της Πέλλας, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό στοιχείο των δράσεων εξωστρέφειας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ο απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης, αποτελεί την κορυφαία ίσως δράση στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας. Μέσα από τον δημόσιο απολογισμό της Περιφέρειας, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, κάνουμε πράξη την αρχή της λογοδοσίας και της διαφάνειας και το κυριότερο, βάζουμε τα σημαντικά θέματα της Ατζέντας για την ανάπτυξη που θέλουμε να διεκδικήσουμε τους αμέσως επόμενους μήνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ήταν η χρονιά της πανδημίας του κορωνοιού.  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όμως, έχοντας στο τιμόνι της άξιο καπετάνιο, τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά γενική ομολογία  τα πήγε πολύ καλά.

Θέλω  να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για τη εμπιστοσύνη του, την συνεργασία του και την υποστήριξή του στο έργο μας, και φυσικά να τον ευχαριστήσω για τον αγώνα του για την ένταξη των παρακάμψεων Θεσσαλονίκης – Πέλλας στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να αποκτήσει η Πέλλα έναν σύγχρονο δρόμο.

Με την καθοδήγηση του, προχωρούμε δίνοντας λύσεις, σε προβλήματα που υπάρχουν  στην Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία.

Ευχαριστώ τον Εκτελεστικό μας Γραμματέα κ. Ιωάννου  Νίκο για την συνεργασία, την συμπαράσταση και την βοήθεια του στην επίλυση διαφόρων θεμάτων.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους, τον Πρόεδρο μας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, κ.κ. Βασίλη Βασιλειάδη και Βουλευτή μας, Άλκη Νουσηκήρου, Πέτρο Ζέρζη και Γαβριήλ Τεκτερίδη,  για την επικοινωνία μας, τη συνεργασία μας και τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας.

Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες και Τομεάρχες για την συνεργασία τους και την πολύτιμη συμπαράσταση τους σε πολλές πτυχές υλοποίησης του προγράμματος μας.

Πολλές ευχαριστίες τέλος, σε όλες και όλους τους εργαζόμενους τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και στις Κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη και γίνεται μεγαλύτερη λόγω της έλλειψης προσωπικού και πολυτιμότερη  λόγω της πανδημίας.

Ευχαριστώ και όλους σας  για την προσοχή σας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου