Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ευάγγελος Κυριακού : Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ένας μεγάλος άγνωστος ….

  Πόσοι γνωρίζουν ότι η απαρχή της λήξης του, ξεκίνησε στις οροσειρες του Καιμακτσαλαν στην Ορεινή Πέλλα? Πόσοι γνωρίζουν τον βασικό ρόλο του Συνταγματάρχη Γαργαλιδη & των Ελλήνων στρατιωτών? Την στήριξη του τοπικού πληθυσμού της Μακεδονίας στην Στρατιά της Ανατολής? Την απανταχού προέλευση αυτών των στρατιωτών?

Είχα την τύχη να ακολουθήσω τα βήματα των ηρώων μέσα απο τα απομεινάρια των οχυρώσεων και των ορυγμάτων που πολύ μεθοδικά μελετά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονιας Βλασης Βλασιδης μαζι με οδηγους και άριστους γνώστες των μονοπατιών όπως ο Νικος Ευθυμιου κ οι συνεργάτες του.

Η πολιτιστική διάσταση των γεγονότων σήμερα δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία στην περιοχη να συνδυάσει την άγνωστη ιστορία, τις περιπατητικές διαδρομές σε μια σπάνια γεωμορφολογία κ την προσκυνηματική διάσταση στα μονοπάτια των ηρώων. Κάθε προορισμός οφείλει να ανακαλύπτει να διατηρεί και να δικτυώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες απο απίστευτα σημεία του κόσμου να δουν τι υπερβάσεις έκαναν οι άνθρωποι πριν 100 χρόνια
Τα βήματα του Χο Τσι Μινχ ειναι εδώ για μας το διδάξουν μέσα απο μια συνθέτη περιηγητική διαδικασία μέσα στα πυκνά δάση της Ορεινής Πέλλας.



1 σχόλιο: